( SzBlackY | 2017. 04. 01., szo – 08:42 )

Példa: mi az, hogy file mentés? Egy IT marhaság, sehol máshol nincs ilyen.

A fájlokat akarod megszüntetni és eltüntetni a user elől (jogos, mert a felhőben már dokumentumok vannak, meg az adatbázisban emberek stb.), vagy a mentés gombot és helyette automatikus mentést csinálni (verziózással együtt nem vészes)?

Ha ráütök a szögre, bemegy a fába

Ha beteszem a kártyámat az automatába, azonnal kijön a pénz. :) Még ha a felhasználó nem is tudatosan csinálja, a mentés funkció egy tranzakció lesz, ugyanúgy, ahogy a pénzfelvétel is. Ha minden billentyűzetleütéskor csinálsz egy mentést (tranzakció), akkor 1 forintos címletekben tudnál csak pénzt felvenni - ha viszont időzítve, automatikusan mentesz _csak_, akkor 3 percig tart egy sima kp felvét.
De ugyanígy, amikor egy webes felületen szerkesztesz valamit, átnevezheted a gombot Mentésről mondjuk "Oké, végeztem az adatok bevitelével"-re, a működése ugyanaz lesz - valahogy a user jelzi, hogy szerinte az adatok egy többé-kevésbé vállalható, konzisztens állapotot mutatnak (B megoldás: mindenhol minden mező kötelező, és a legutolsó kitöltött mezőből való kikattintáskor mentés van).

Mondjuk egy Word doksinál működhet az, hogy szerkesztés közben folyamatosan ment, verziózva, aztán dobálja el a korábbi verziókat (mondjuk 5 percig 3 mp-ként megtartva, egy órán át 10 percenként, egy napig óránként, egy hónapban naponta stb.), de a végén adnod kell egy gombot, hogy "akkor ez itt egy végleges, használható verzió, mehet a folyamat következő lépésére" - ami lehet, hogy az, hogy átküldi a főnöknek ("Megosztás" gomb), iktatja ("Mentés" gomb) vagy...

Egyébként én kifejezetten utálnék így dolgoznék, kifejezetten szerencsésnek tartom, hogy ha "rossz helyre ütöttem egy szöget", simán visszavonhatom, vagy mondhatom, hogy a teljes tranzakciót töröljük (bezárhatom az alkalmazást mentés nélkül). A "mentéses" megoldás nélkül viszont tudnom kéne, hogy mikor álltam neki szögelni, hogy tudjam, melyik verzióban volt érintetlen a fám, vagy meg kell tudnom címkézni a verziókat és címkéznem kell - pedig egy szög beverése előtt nem szoktad címkézni a fát :)

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)