( Hiena | 2017. 03. 31., p – 17:15 )

Megtennétek, hogy a nagy harc, első lépéseként eltakarítjátok a facebookos, like-olj minket overlayt? Szegény, régi telefonnal és lassú kapcsolattal rendelkező embertársaitoknak nagymértékben növelnétek a cikk élvezeti értékét. Mármint el is tudnák olvasni a cikket, nem csak egy szürke alapon, fehér ürességet, némi szöveggel katyvaszt látnának.

Magával a kezdeményezéssel nem értek egyet, mert a használható informatikai tudásba az is beletartozik, hogy a tanulók a mindennapi életben legnagyobb számban használt szoftvereket és technológiákat ismerjék. Ne egy marginális, mérhetőség határán
létező operációs rendszert oktassanak, még ha magyarnak is van hazudva. (Ugyanis egy magyar disztribúció, ha az összes komponensének fejlesztőinek a nemzetiségi megoszlását vesszük figyelembe, csak annyira magyar, mint a nemzeti szalagos kínai fokhagyma.)

Amivel egyetértek az, hogy a tanulók informatikai alapelveket, alapfogalmakat tanuljanak és ne eszközhasználatot. Ne okozzon egy informatikát tanuló gyereknek meglepetést, ha egy képet szövegszerkesztőben nyitok meg, ahogy az se, hogy "a zene csak számokból áll". Mert a nagyobb probléma itt van. Aki nem érti az informatika működésének az alapjait (információ és adat mint fogalom, leképezések, logikai műveletek) akkor annak rohadtul mindegy, hogy milyen OS-ben csinálnak belőle betanított majmot, ugyanúgy nem fog hozzá érteni. Ehhez viszont nem magyar linux disztró kell, hanem felkészült oktatók és tanterv.

Amúgy várom a magyar open-source mutyiról a leplet lerántó cikket. Kíváncsi vagyok, kik nyúltak le milliárdokat ezen a téren és lettek kőgazdagok. Esetleg nevekkel, kapcsolati hálókkal, ne adj isten HUP nickekkel. Még a végén Gabucinoról is kiderül, hogy open-source támogatásból üzemelteti a HUPmemet.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "