( persicsb | 2016. 09. 21., sze - 14:27 )

"Teljesen jól tervezhető termelésről van szó, a felszerelt rendszer teljesítményéből, tájolásából és az időjárásból jósolható is a termelt energia."
Nem, mivel a te fogyasztásod befolyásolja, hogy mennyi az, amit a hálózatra ráéeresztesz.
Azaz lehet, hogy tök szép az idő, de valójában nem termelsz semmit, mert mind el is fogyasztod, de az is lehet, hogy tök szar az idő, de mégis termelsz, mert nem fogyasztod el.

"A szél teljesen más, mint a napsütés... remélem ezt meg tudod érteni."
Nézzünk akkor a német naperőművel terv/tény adatát:
https://www.energy-charts.de/power.htm
A Solar meg a Solar forecast kicsit eltér egymástól :)
Nem véletlenül van ám, hogy a németeknél egyre komolyabb mennyiségű pénzt kéne befektetni a hálózat stabilizálásába. Jelenleg a csehek és a lengyelek viszik el a balhét, rájuk terhelik a dolgokat, de így is szar a hálózat.
http://www.spiegel.de/international/germany/instability-in-power-grid-c…
"The problem is that wind and solar farms just don't deliver the same amount of continuous electricity compared with nuclear and gas-fired power plants. To match traditional energy sources, grid operators must be able to exactly predict how strong the wind will blow or the sun will shine.

But such an exact prediction is difficult. Even when grid operators are off by just a few percentage points, voltage in the grid slackens. That has no affect on normal household appliances, such as vacuum cleaners and coffee machines. But for high-performance computers, for example, outages lasting even just a millisecond can quickly trigger system failures."

http://www.diw.de/documents/publikationen/73/diw_01.c.463023.de/dp1378…

Persze a napelemesek/erőművesek nem szeretnék, ha a hálózati üzemeltetés miattuk megemelkedő költségét velük fizettetnék meg, mert akkor már nem is érné meg a napelem.

Szó se róla: a megújuló energia nagyon fontos, jó, ha minél több lenne belőle, a jelenlegi csúcserőművek helyett.
Az jó felállás, hogy nukleáris alap + megújuló csúcserőmű + sóolvadékos puffer, a jelenlegi nukleáris/fosszilis alap + fosszilis csúcs felosztás helyett. Csak éppen tisztában kell lenni a következményekkel, és a megemelkedő rendszerirányítási költségekkel. Ezt sajnos a napelemesek elfelejtik.