( Csab | 2016. 09. 20., k - 01:19 )

5 éve volt a TV-ben, azóta lehet, hogy optimalizáltak azóta a dolgon. Bevallom őszintén nekem a zöld-energia jelenleg hókuszpókusz szintjén van.

Régebben utánaszámoltam: nálunk a napkollektorok kb. 10 év alatt térülnek meg. Brutális, pláne, hogy 10 év az életciklusuk (jobb esetben húsz). Valami értelme van 10 év alatt megtérülő cuccba bármit is fektetni, ami legfeljebb 20 évig tart? Inkább fizetek az áramért és nincs felfordulás a szereléssel...

A napkollektor és a napenergia nem ugyanaz.

Sörkollektor: a sátortetős házaknál megéri, annyira vacak a szigetelésük, hogy meglehetősen jól le lehet vinni sörkollektorral a rezsit. Jó szigetelésű házban lakom, a sörkollektor szerintem inkább kivinné a hőt, mint hozná befelé. Legalábbis szerintem.

Melegvizes fűtésrásegítés: szintén napenergia, szintén oké, a bajom az vele, hogy a szovjet lehallgatóberendezésre hasonlít. Egy szekrénnyel több... Valahol a melegvizet tárolni kell, az pedig helyet foglal.

Hőszivattyú: ez a kedvencem, a talajvízi kevés házra telepíthető, fel kell ásni mindent, a levegős hőszivattyú jóformán bárhova, de alacsonyabb a hatásfoka.

Elég szép kínálat van, széles a paletta, egyik sem térül meg 10 év alatt jó hőszigetelésű háznál.