( uzsolt | 2016. 09. 18., v - 18:11 )

A havi áramfogyasztásunk kb. 200kWh, így egy év alatt az ismerős éves termelésének fele se jön ki.
Pénzben számolva az éves áramfogyasztásunk kb. 84ezer (7*12), 10 év alatt (jelenlegi árakon számolva) 840ezer. Ha a kb. 2M-nek a felét vesszük (ui. amennyire tudom, a többletáramért az áramszolgáltató nem fizet), akkor kb. 1M, ami jelenlegi fogyasztási szokásainkkal (és jelenlegi árakkal) számolva 12 évnyi áramfogyasztásnak felel meg..
Ha azt mondod, hogy 12 év alatt semmi nem romlik el (olvasmányélményeim szerint az inverterekre 5 év garancia van, várható élettartam 10-15 év, azaz várhatólag a 12 évben cserélni kell, ára kb. 100-200ezer, azaz legalább 10%-kal megnyomja a költségeket!), akkor 12 év alatt jön vissza az ára (inverter-cserével +1 év). Szintén olvasmányélményeimre hagyatkozván a napelemek hatásfoka az idő elteltével jelentősen csökken ("az idő vasfoga"), így akár az is elképzelhető, hogy a 11. év végén már fizetnem kell az áramért (mert nem termelek annyit, amennyit fogyasztok) - és akkor gyakorlatilag veszteséggel jövök ki a bizniszből.

Ha viszont az 1 misit berakom 5 éves PMÁK-ba, kapok kb. 3% kamatot (infláció felett), ami évi nagyon kemény 30ezer forint, a 10 év alatt 300ezer forint - és még az 1 misim is megvan (még akkor is, ha az infláció miatt kevesebbet ér).

A két választási lehetőség közül... nem feltétlen biztos, hogy az elsőt választanám. Már akár csak a likviditásra is gondolva: egy államkötvény sokkal egyszerűbben tehető pénzzé, mint egy felszerelt napelem.

Plusz egy lehetőség: a fűtéssel gázról áttérnénk áramra, ami szintén nem ingyen van (vezetékelés, fűtőberendezések, stb.). Gázzal a fűtésünk szűk 100ezer forint volt az előző télen, teszem azt, ezt is megspórolnánk, viszont a bekerülési költség (saccra) a duplájára nőhet (mondjuk 5 elektromos fűtőkészülék kell). Szintén ott vagyunk, ahol a part szakad.

Sőt, ha várunk kb. 5 évet, jelentősen javul(hat) a napelem-gyártás technológiája, azaz olcsóbb és jobb lesz. Addig berakom a misit a PMÁK-ba, és majd öt év múlva meglátom, hogy még egy PMÁK lesz, vagy napelem :)