( flimo | 2016. 09. 18., v - 14:45 )

Ne csak a sötétzöld oldalakról tájékozódj, egyrészt a németeknél úgy térül meg pár év alatt, hogy megújulókra kötelező átvétel van, szabott áron, ami miatt a németek írtózatosan magas energiadíjakat fizetnek. Másrészt a német energiahelyzet koránt sem ilyen rózsás, igen, sokat termelnek északon, csak a hálózatuk miatt nem tudják elvinni délre, ezért ráeresztik a környező országokra, akiknek már nagyon elegük van ebből. Délen meg termelik lignittel, ami összességében sokkal rosszabb, mintha az egészet megoldanák földgázból. Szélcsendes napokon meg a francia atomerőművek tartják életben a német ipart, ami elég vicces. TL;DR: a német rendszert a franciák tartják életben, a rendszerirányítási terhek nagy részét pedig a szomszéd országok viselik, amíg meg nem unják. Cserébe fizetik a francia ár dupláját, a magyarnak tripláját. És a szomszédok nélkül összeomlana a rendszerük.

Ja, ezt ők is felismerték, és korlátozzák az új szélerőműveket, illetve csökkentik/megszüntetik az eddigi támogatásokat. Meglátjuk, piaci alapon mennyire lesz jó üzlet.

A napelemed is addig lesz poén, amíg nem fizettik ki veled a költségeit (most mindenki más fizeti). Lásd angol rendszer, ami bár a sötétzöldek szerint egy elavult rendszer, ellenben pont az, ami mutatja a valós költségeket, és előbb-utóbb máshol is átveszik.