( gee | 2016. 09. 17., szo - 14:20 )

Igazából nem maga a napelem drága. Egy panel kb. 200 font, a tetőmre felférne 10 panel. 2000 font abszolút megfizethető ár lenne. Ha ennél nem lenne sokkal magasabb a költség (mondjuk szumma 3000 font), akkor még értelmes időn belül meg is térülne.

De a ház felállványozása még egy ezres, meg a tetőfedő munkabére 2 napra kb. 1000, meg a villanyszerelő 2 nap szintén majdnem ezer, meg ez, meg az, a végösszeg hirtelen olyan 6000-7000 körül van az olcsóbb cégeknél és 10 ezer körül a drágábbaknál.

Így, a teljes összeg már túlzás. Az éves villanyszámlám kb. 400 font, és ugyan ezek a népek hitegetnek mindennel, hogy majd jól megtakarítom a fogyasztásom felét (200 font évente), meg van valami nem túl magas ár, amit a generálásért adnak, és ezzel együtt milyen klassz, mert 15 év alatt visszajön az ára.
A valóság az, hogy nagyon kétlem az 50% megtakarítást, mert a fogyasztásunk nagy része este jelentkezik, amikor itthon vagyunk, nem nap közben, amikor süt a nap. Az én kalkulációm szerint inkább 20 év alatt jön vissza az ára, ami már az egész rendszer becsült élettartama körül jár.
Én kb. 5 év megtérülést tartanék jónak, és 10 felett nem akarok vele foglalkozni.

Az angol rendszer nem olyan, mint a magyar, hogy a fogyasztott áram - megtermelt áramot kell kifizetnem, hanem a fogyasztást teljesen ki kell fizetnem, és az általam generált áram feléért adnak egy igen alacsony felvásárlási árat.
Szóval ha tegyük fel ugyanannyit termelnék egy szerencsés nyári nap közben, mint amennyit este fogyasztok, akkor Magyarországon 0-t fizetek, itt viszont nem. Itt kb. az ár 70%-át fogom fizetni.
Persze ha nap közben fogyasztok, és csak annyit, amennyit épp megtermelek, akkor azért nem kell, és ők erre játszanak.

De ha nap közben az irodában ülök, akkor max. a mosógépet tudom időzíteni, hogy akkor mosson (és reménykedni, hogy épp nem lesz felhős az ég az alatt a 2 óra alatt). Az esti világítás, TV nézés, sütés, stb. az mindenképp teljes áron megy.

Biztos vannak családok, ahol ez jó egyébként. Ahol nem energiatakarékos a világítás, nap közben is folyamatosan működő fogyasztóik vannak, mittudomén jazuzzi fűtés meg terrárium fűtés meg kannabisz ültetvény fűtés, meg díszkivilágítás, meg szerverterem, vagy mondjuk otthon dolgozik az ember, megy az eszterga, a fúrógép, az akármi. Ott a napi fogyasztást erősen csökkentve a villanyszámlán lehet rendesen megtakarítani.
A kereskedők amikor számoltak, mind kb. úgy becsülték, hogy éves 500 font megtakarítás. Amikor mondtam nekik, hogy a teljes fogyasztásom nincs ekkora, akkor meg csak néztek, mert hogy hát ekkora ház ennyi lakóval az neki átlagosan éves 1000 font fogyasztás, aminek a felét számolta megtakarításnak.