( yzsolt | 2016. 04. 30., szo – 11:55 )

Ne nézzük onnan, hogy csak egy init rendszer, mert nem (csak) az. Szerintem ez a legnagyobb elvi tévedés a systemd-vel kapcsolatban: a fikázók is mindig azzal jönnek, hogy "milyen init rendszer már az ami a gummiboot-tól kezdve a udev-en keresztül mindent magába kebelez és így 'single point of failure' lesz és megbízhatatlan és hurr-durr".
Ebben lehet igazság, de a systemd-re szerintem inkább egy alapvető Linux szolgáltatásgyűjteményként érdemes nézni, ami az asztali rendszerekre való fejlesztést egységesebbé tudja tenni. Mivel ott van a legtöbb disztróban, ezért egyre jobban lehet rá építeni, egy egységes (D-Bus) felületen keresztül egy csomó alapvető szolgáltatást el lehet érni, ami korábban mind külön kis programcsomag volt, változó elérhetőséggel, api-val.

Az "apukájának" szóló teljesen érthetetlen gyűlöletet és mocskolódást pedig megtarthatják maguknak, akik ezt úton-útfélen kinyilvánítják, rendszerint nyomdafestéket kicsit sem tűrő stílusban. Hogy mennyire toxikus a közösség azt mindenki döntse el magának, de tény, hogy ez a pár szerencsétlen nyomi akik gúnyolják és néha a halálba küldik Lennart-ot nem vet jó fényt a közösségre.