( XMI | 2016. 02. 21., v – 11:52 )

A helyzet egy kicsit bonyolultabb ennél.

Ha jól rakom össze, akkor a következő történt:
1. Begyűjtötték a tárgyi bizonyítékokat
2. Kértek a bíróságtól engedélyt, hogy hozzáférhessenek a telefon tartalmához. Ez valószínűleg egy közönséges search warrant (kb házkutatási engedélynek megfelelő) kérés volt, ami egy alapvetően gyors rutineljárás. Itt nincs hosszadalmas tárgyalás, meghallgatás, szakértők, a bíróság a technikai részletek kifejtése nélkül hozza meg a döntést.
3. Ennek birtokában valaki a San Bernardino megyei ügyészségen vagy a seriff hivatalban (ez nem teljesen egyértelmű az infókból) megváltoztatta a gyanúsítottak iCloud account jelszavát. Tehát nem a telefonon változtattak jelszót. link. Ehhez nyilván az Apple segítséget kellett nyújtson. Valószínűleg rutineljárás, hogy esetleg szabadon levő elkövetők az accounton levő esetleges bizonyítékokat ne piszkálhassák.
4. Később, ezúttal már az FBI, fordult az Apple-höz. Hozzáférést kértek a telefon tartalmához. Az Apple egyáltalán nem volt elutasító, sőt kifejezetten segítőkész volt. Mindent megtettek, amit szerver oldalon lehetséges, valamint adtak a módszert arra, hogy hogyan lehet a telefon tartalmát megszerezni.
Olyan Wifi AP közelébe kell vinni, amire a telefon egyszer már csatlakozott (autoconnect legyen), majd bevárni a napi iCloud sync-et, vagy ha lehet szerver oldalról forszírozni azt. Ezzel a telefon tartalmáról lesz egy friss backup az iCloudon. Majd iCloud-on jelszót váltani (hogy ismert legyen), és egy tiszta iPhone-ra visszsync-elni. Ezzel a telefont ugyan nem törték fel, de a tartalma megvan. link
5. Az FBI szomorúan tapasztalta, hogy a módszer nem működik, mert az iCloud jelszót a helyi hatóságok már jóval korábban megváltoztatták és a telefon már nem autentikál a szerverrel. Ezzel gyakorlatilag elcseszték a backdoor lehetőséget.
6. Visszamentek az Apple-höz, hogy "elkúrtuk", most kérjük a B-tervet. Az Apple pedig azt mondta, hogy nincs B terv, ez volt A Backdoor. Nyilván jöttek az ötletek, hogy az Apple találjon/csináljon/fejlesszen/varázsoljon valahonnan egy 0-day exploitot a telefonon a disk encryption ellen. Vagy csináljon egy hibás iOS build-et és OTA upgrade-del tolja rá a telefonra stb. Na ez az, amibe az Apple nem ment bele. Technikailag sem biztos, hogy kivitelezhető (úgy hogy közben a telefonon az adatok garantáltan ne vesszenek el - ha nem sikerül az Apple-t bizonyíték megsemmisítéséért veszik elő). Az is biztos, hogy költséges és időigényes fejlesztés lenne. Valamint jogilag sem biztos, hogy az Apple egyáltalán kötelezhető ilyesmire link, ez ugyanis bőven túlmutat törvényben előírtakon.
7. Innentől az FBI elkezdte fenyegetni őket, nyilvánosan azt kommunikálni, hogy akadályozzák az igazságszolgáltatást és hivatkozni a bírósági végzésre. De az a bírósági végzés minden bizonnyal a fenti részletek kifejtése nélkül született és nem biztos, hogy egy bíróság ténylegesen kötelezné az Apple-t arra, amit az FBI konkrétan kér tőle.
8. Emiatt az Apple panasszal élt, ez itt olvasható, az EXHIBIT1 alatt: link
9. A fenti link többi része pedig az FBI beadványa, hogy mégis kötelezzék az Apple-t a kérésük teljesítésére. Indoklásként pedig arra hivatkoznak, hogy az Apple-által elkészített eszközöket "csak erre az egy esetre használnák" becsszóra.

---
Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!