( uzsolt | 2015. 12. 07., h – 16:04 )

Biztos az, hogy nappali tagozat mellett lehetsz nem főállású KATA-s? Böngészem a törvényt, de nekem gyanús, hogy így nem fog menni (2.§/8 pontjában nem találom a te esetedet - internetes gyors keresgélésem azt mutatja, hogy 2014-től változott). Vagy menj be a NAV-hoz és kérdezd meg, vagy egy könyvelővel beszélj.

Akkor már inkább legyél "rendes" vállalkozó, egyetemistaként nappali tagozaton, ui. ekkor néhány járulékot nem kell fizetned - viszont kicsit bonyolódnak a dolgok, ekkor meg érdemes lenne könyvelőhöz "járni". Ha szakmába vág a képzés, akkor a tandíjat akár költségnek is elszámolhatod. A kérdés: megéri-e a hercehurca azt a 15ezer forint pluszt (25ezer pluszból még levonjuk a könyvelő díját, havi 10k-ra saccolnám, de lehet, hogy több), vagy maradsz KATA-s, nem vacakolsz, nem járogatsz mindenhova, hanem rendesen befizeted a havi 50k-t, és nem bonyolítod az életed.

Persze az is egy mód, hogy inkább egy pénzügyi-számviteli ügyintéző OKJ-s képzésre iratkozol be (két szakmát állambácsi mindenkinek fizet, tehát pénzbe nem kerül), és megtanulod az alapokat, így a könyvelő díját megspórolhatod - hosszabb távon kifizetődőbb (én is ezt csináltam, saját magamnak csinálom a könyvelést a 40 órás munkaviszonyom mellett; nincs túl sok számlám, így évente kb. 2-3 óra meló február elején - meg persze arról nem beszélve, hogy a tevékenységeim közé felvettem, így legálisan csinálok SZJA-bevallást, néhány perces munkával néhány ezres nem olyan rossz üzlet).