( Dwokfur | 2015. 11. 16., h - 18:44 )

Nagyon felszívtad magad. A téma indító szerintem nem sugallt semmi olyat, hogy valaki nem dönthetné el, hogy dohányzik-e, vagy sem. A linkelt videók segíthetnek néhány embernek a döntés meghozatalában. A többi pedig mindenkinek a magánügye.

A tüdőrákoknak több típusa van. Ezek egy része nincs olyan erős összefüggésben a dohányzással (pl.: nagysejtes, adenocc.). Ráadásul valóban gyakoribbá vált az előfordulásuk az utóbbi időben! De ez nem változtat azon a tényen, hogy még ezzel a változással sem érnek a nyomába sem a dohányzáshoz erősebben köthető tüdőrákoknak (tipikus: kissejtes - legszemetebb, laphámsejtes). Az elsöprő többsége továbbra is a "dohányos tüdőrák típus"-ba tartozik. Természetesen nekem is az a véleményem, hogy a dízel problémával foglalkozni kell.

Egyébként a dohányzás gazdasági szempontból előnyös (holland és Tennessee tanulmányok kimutatták például). A dohányos kb. 10 évvel korábban hal meg. Itt jegyezném meg, hogy lehet azzal jönni, hogy 70 évet megélte és dohányzott. Hát igen. Ha pedig nem dohányzik, akkor meg a 80-at is megélte volna. Nem véletlen, hogy a sereghajtók között vagyunk a halálozásban. Érdekes megnézni a dán nőket. Sok közöttük a dohányos. Meg is látszik a számokon. Ilyen egyszerű.
A gazdasági kérdésekre visszatérve: a dohányos fizeti a jövedéki adót és 10 évvel rövidebb ideig lesz nyugdíjas. Ráadásul a leggyakoribb dohányos rákok (kissejtes és laphámsejtes tüdőrák, gégerák, stb...) rendszerint hamar elviszik a beteget. Ezért kevesebb kezelésre jut idő. Mert a daganatos kezelés igencsak drága. Bezzeg, ha nem dohányzik: nem fizet jövedéki adót és aztán 10 évvel tovább lehet neki folyósítani a nyugdíjat. Nagyobb az esélye, hogy tartósan valamilyen hosszan tartó betegségben fog szenvedni (Parkinson, Alzheimer), amik megterhelik a rendszert és ha daganatot kap, akkor azt is tovább kell kezelni.

Szóval ha önző akarnék lenni, akkor azt is mondhatnám, hogy dohányozzanak minél többen!
Egyébként meg amíg kulturáltan csinálja, addig mindenkinek magánügy.

Üdv:
Dw.

"Jegyezze fel a vádhoz - utasította Metcalf őrnagy a tizedest, aki tudott gyorsírni. - Tiszteletlenül beszélt a feljebbvalójával, amikor nem pofázott közbe."