( trey | 2015. 08. 08., szo – 12:17 )

Igen, ilyen is van. Viszont ehhez kell egy adag szerencse is. 2-3 év alatt (sőt egy alatt is) le lehet ütni egy autót. Aki azt mondja, hogy ránézésre, meghallgatásra, "haver autószerelő srác ránézésére", "szakszerviz kinyomtatom az előzményt"-re tuti nem fog mellé, így biztosan csak jót vehet, az nem mond igazat. Ebben mindig van rizikó.

Van aki vállalja ezt, van aki nem tehet mást, mint hogy vállalja, van aki meg nem akarja.

Mondok egy példát:

Mielőtt úgy döntöttem, hogy újra új autót veszek, egy csomó időt elbasztam arra, hogy keresgéltem használt autót. Nagyon sok hirdetést végignéztem. Néhány nagyon jónak tűnőt élőben is. Az egyik ilyen autó (amiről annyi szépet és jót írtak) benn állt az egyik legnagyobb használt autó lánc telephelyén. Elmentem megnézni.

Szép volt, az ára is megfelelt. Kérdezem mi az előélete? Megható sztori következett arról, hogy egy norvég katonatiszt fél évre jött Magyarországra, annak kellett fél évre, de visszament, eladóvá vált. Isten bizony jó vétel, semmi baja, meg lehet nézni.

Mondom ok, hoznék egy kiolvasó műszert, rádughatom-e? Azt nem, de megmutatja az a számítógépben az előzményét, újonnan itt vették és ide hozták vissza, ezért eladó. Megmutatja, de kinyomtatni nem nyomtathatja, el nem vihető. De semmi baja nincs, nem is volt, higgyem el.

OK, mondom átnézem. Nézem az autót, csillog-villog, de a lámpáknál, a visszapillantó tükröknél az illesztésekben gyanúsan fehér anyag van. Átpolírozták. Gyanús ez egy ilyen újszerű autónál.

Szólok az embernek (gondoltam bepróbálkozok, mint a pókerben egy blöffel), mondom látom polírozták az autót, csak rosszul mosták le. Mondom, melyik elem volt megtörve? Na, a fószer mindjárt máshogy nézett, kezelt.

Elkezdett makogni, hogy hát a bal eleje, sárhányó, ajtó az cserélve lett, de semmi ok az aggodalomra, mert gyári technológiával itt fújták, higgyem el, hogy nem ment el a futómű, hozzak rétegvastagságmérőt, nézzem körbe, cukor az autó.

Na, nekem innen már annyira nem tetszett, ha eddig ennyit "elhallgatott", akkor mi lehet ott még?

Látszott is, hogy elment a kedve, mert nem palimadár jött. De jött egy nyugdíjas házaspár, akik nézegették az autót. Egyből otthagyott, ment hozzájuk és indult a szöveg "higgyék el semmi baja" a "legjobb fogás".

Arról, hogy kb. 700-800 ezer forint értékű (és ki tudja még mennyi) kár volt az autóban, arról szó sem esett.

Szóval, bele lehet nyúlni. Nekem itt egy kicsit elment a kedvem, mert ha egy nagy cégnél ilyen kóklerkedések mennek, akkor mi lehet máshol?

Akkor döntöttem úgy, hogy inkább újra egy új.

Megjegyzem, elhiszem, hogy lehet jó használtautót venni. De nekem nincs arra sem energiám, sem kedvem, sem időm, hogy kiválasszam a sok szar közül a kincset.

Elrettentésül:

Autót vesz? Így verik át - újszerű autó totálkárosból

--
trey @ gépház