( persicsb | 2015. 08. 05., sze – 15:52 )

A menekültek jogairól, kötelességeiről és a befogadó államok jogairól és kötelességeiről szóló ENSZ és egyéb egyezmények leírják, hogy bizony a menekültek számára korlátozható a mozgás szabadsága, ezekre valók a menekülttáborok. Így a közbiztonságra nem veszélyesek, ha betartjuk mi is és ők is a szabályokat.
A jogszerű menekülteknek mozgásszabadsága van, azon menedékkérőkkel szemben, amelyeknek a jogi helyzete még nem tisztázott, a szükséges mértékben alkalmazható a mozgás szabadságának korlátozása.
ENSZ menekültügyi egyezmény.
http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=98900015.TVR
A 26-ik szakasz foglalkozik a menekültek (azaz jogszerűen itt tartózkodók) mozgásszabadságáról, a 31-ik cikk pedig a nem rendezett jogi helyzettel rendelkező menedékkérők esetében megengedi a szükséges mértékben a mozgás szabadságának korlátozását addig, amíg a helyzet nem rendeződik.

Az, hogy a magyar állam nem képes arra, hogy elhelyezze őket menekülttáborokban, de sokszáz millió forintért magyar nyelvű (nonszensz) plakátkampányt folytat, az azt mutatja, hogy a kormány mennyire akarja megoldani a problémát.