( lgb | 2015. 07. 14., k – 23:50 )

Nem mondom, hogy nincs igazad. En pl JS-ben server oldali cuccokat (lasd node.js) miegymas valahogy nem irnek :) Ott egesz fura dolgokat sikerult osszehozni (bar oszinten, ahhoz nem igazan ertek pl). Szoval a mindenre a megfelelo eszkoz temaval egyet ertek. En pont azon szoktam szornyulkodni, hogy mivel a PHP "egyszeru" (szoval az elso hello world pl) ezert sok olyan ember dolgozik PHP-ben akinek fogalma sincs a dolgokrol, es pl ereg()-el keres (most az mas dolog hogy azota deprecated is ez mar ...) substring-et stringben. Esetleg egy szem karaktert is. Aztan meglepodik, ha "." keresese fura dolgokat okoz :) Nyilvan, az nem feltetlen a nyelv hibaja, hogy kik hasznaljak, ez is igaz valahol. De az is, hogy a PHP meg PHP/FI-bol orokolt alapjai az "egyszeri, kezdo programozo" szamara keszult, es ezt probaljak csurni/csavarni, ami igen fura helyzetet kepes okozni.

Azt viszont tovabbra is fenntartom, hogy a PHP alapjaiban hibasan van tervezve (ezert irtam, hogy "gany"). Vagy legalabbis, annak fejlodesekor szakitani kellett volna az alapokkal es tiszta lappal kezdeni, mert a jelenlegi allapota az elegge minosithetetlen (OK ertem en, hogy kompatibilitast total sutba vagni az kb uj nyelv, de minnel tovabb varnak, annal jobban fog fajni!). Tiszta "veletlenszeru" otletek osszevagva, hasonlo dolgok total mas szintaxissal es viselkedessel, mas nyelvekbol "tetszo" otletek atvetele teljesen lehetetlen modon, es komoly mellekhatasokkal, ha azokat keverni akarnad (mivel PHP-ban van, elvarhato lenne hogy ezek egyuttmukodjenek). Jelenleg PHP OOP-style, keverve namespace-ekkel, exception-okkel, miegymas az mar komoly elmebajrol tesz tanubizonysagot, raadasul - mint irtam - doksik is tele vannak neha 5-6 megoldassal is, egesz kozeli PHP verziokat emlegetve, hogy ebben igy, abban ugy, amabban meg amugy. Ha mar igy valtoztatgatnak, nem lenne egyszerubb alapjaiban megreformalni az egeszet?

Az talan kitunt, hogy nem ugy biralom a PHP-t, hogy semmit nem ertek hozza azert, framework-oket is "lattam mar". Profinak azert nem vallom magam PHP es hasonlo temakban, de kezdonek sem. Es igen, neha en is hasznalom, ahogy irod is, csak nem feltetlen mindenre. Ettol meg van rola a velemenyem persze. Na mind1, ami fura, hogy tulajdonkeppen a fenti valaszodban semmi 'vitatni valot' nem talaltam igazan.

Ha mar Python (amit szinten hasznalgatok azert), ott a fobb elteresek azert tenyleg major verzioszamnal vannak. PHP-nal szinte mindig. Illetve, mint irtam, szerintem komolyan raferne PHP-re, ha az egeszet kb ujra kene tanulni, de vegre kicsit gatyaba raznak :)