( Hiena | 2015. 06. 22., h - 09:35 )

Jó kis szösszenet.
Annó, elég sok BT878-as kártya fordult meg a kezeim közt és volt olyan is ami, hála a régebbi kernelek remek PCI kezelésének és a v4l driver minőségének, a talpam alatt is.
Ami a donglek leszerepelését illeti, abban nem csak a digitalizálók lehetnek a ludasak. Sajnos a régi vasak videokimenetei és igen gyakran hibásak és az analóg videójel érzékeny a torzulásra. Érdemes az Analog Devices-tól rendelni ingyenmintában valamilyen videobuffert vagy vonali meghajtót és abból építeni egy egyszeres erősítésű szabályozható bemeneti impedanciájú jelerősítőt és azt beiktatni a kártya és a gép közé. Pl. a plus 4-ben használt tuner videokimenete két 120-ohmos ellenálláson (R9, R10) van leosztva ami minden csak épp nem leválasztott kimenet.(Lásd: szervíz manual 18. oldala)
További probléma, hogy sokszor a gépek kimeneteinek az időzítése sincsen toppon. A régi, analóg TV-k elég lazán kezelték a sorszinkronjeleket, képesek voltak 10-15%-ok csalni a sorerősítő automatikus utánhúzásával, mint ahogy a videójeleknek is elég volt egy "laza" tartományban benne lenniük. TV játékoknál futottam bele olyan problémába, hogy a hőmérséklettől kezdve az elemek állapotáig mindentől függött, hogy akart-e együttműködni a digitalizálóval vagy sem. Ebben az esetben cél IC melletti kvarc minőségi cseréje volt a megoldás.

A pci kártya laptopra dugását meg lehet kísérelni egy usb port <-> usb - pci-e <-> pci-e - pci <-> pci kártya izzó kártyavár, külső táp és szenteltvíz segítségével. Régi HP-IB kártyát már sikerült ilyen módon USB kompatibilissé tenni.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "