( zeller | 2015. 04. 27., h – 21:28 )

Olyan rendszert üzemeltetni, ahol minden app a saját függőségeit hozza, normálisan nem lehet. Nem kicserélek, hanem a saját libek mellé berakom a rendszer részeként is elérhető lib egy saját, akár patkolt verziószámú verzióját. Megtehetem? Ha igen, akkor mutasd be, hogy 100 körüli alkalmazás esetén annak a komponensnek a sérülékenysége, ami nem a framework/alaprendszer része, vagy ha része, de az appok egy jelentős hányada saját maga mellé csomagolva hozza, hogyan frissíthető rövid időn belül egységesen biztonságosra? Jaaa, hogy valamennyi alkalmazást frissítsem - ha épp a fejlesztő úgy akarja. Vagy rá lehet kényszeríteni az egyes alkalmazásokat arra, hogy márpedig nem a saját, hanem a rendszer által a rendelkezésükre bocsátott libeket használja, ha van ilyen? (Tehát elsődlegesen a /lib és társai, és a saját motyók csak akkor, ha ott nincs.)
A fejlesztő szeretne minél újabb vakokkal villogni, hogy az ő motyója nem a tegnapi, hanem a holnaputáni stabil verziókat használja mindenből, és hogy ő mennyire top-on van technológiailag - az üzemeltető meg azt mondja, hogy ami működik, azt nem kéne lecserélni, úgyhogy tessen a tegnapelőtti, jól működő rendszerhez igazodni - vagy itt a kapa, és irány a krumpliföld. Nem véletlen, hogy üzletileg kritikus rendszereknél az alaprendszer életciklusát is úgy választják meg, hogy a rajta futó alkalmazással pariban legyen. Nem olyan cuccot választanak, ami max. 1-2 évig lesz támogatott, hanem ami a tervezett rendszer kivezetéséig, ami ennél általában hosszabb idő.
Ópenszósz világban mondhatja azt a fejlesztő, hogy használj mindenből a legfrissebbet - legfeljebb akiknek tényleg fontos a stabilitás és a hosszú távú támogatottság, azok elkerülik az ilyen fejlesztőt. (Igen, RHEL5/6/7 van a kezem alatt, bár ha rajtam múlna, a RHEL7 csak akkor került volna elő, amikor a RHEL5-ök kivezetése javában tart - de sajnos egy "nagyon up-to-date" fejlesztő miatt kell a RHEL7, mert a lomja olyan verziókat követel meg, ami RHEL6-on nincs. Annak ellenére tszi ezt, hogy kicsomagolva és a megfelelő helyre bemásolva pöcc-röff működik a motyó... (Nem,a z nem megoldás, hogy az ilyen cucc hoz egy komplett php/perl/python/satöbbi környezetet).
Egyébként anno volt szerencsém ilyesmihez: Tomcat-tól nginx-en meg memcached-en, mysql-en meg redisen át a jó ég tudja, hogy milyen cuccokat kellett úgy kireszelni, hogy egy darab könyvtárat nfs-en felcsatolva a motyó a központilag kialakított konfigurációt magára rántsa, és utána képes legyen az alaprendszertől függetlenül működni. Nem volt egyszerű, de össze lehetett rakni :-P