( Som-Som | 2015. 04. 09., cs – 09:20 )

Mindenféle hülye ok miatt csak általános szövegszerkesztőt tudok fejlesztéshez használni, mint pl. Geany. Ebből kifolyólag ha git GUI kell nekem, akkor nem hagyatkozhatok az IDE-re. Itt jön be a git gui és a gitk.

De vegyük végig, hogy mi kell nekem: "git fetch --all" egy "git pull", ami megkérdezi, hogy melyik remote-ból és melyik branchet, konfliktus esetén dobja fel a KDiff3-at, egy szép history, ami működik repóra, fájlra, blame, commit, push, reset fájlra vagy repóra.

Ebből a git gui kb. a commit, push oldalát jól teljesíti. Fetch is van, mert az eszközök menübe beraktam. Pull és merge van alapból, mondjuk a merge minőségét még nem ellenőriztem (értsd feloldatlan konfliktus esetén KDiff3 felajánlása). A git gui pedig el tudja indítani a gitk-t. Az, hogy a gitk ocsmány ronda, még elmegy. De abban sem ártanának az alapműveletek, mint pl. fetch --all, pull onnan, amire ráböktem, stb.

Választhatok persze alternatív GUI-kat, mint pl. a git-cola, ami szép meg jó, de inkább beszállhattak volna a git gui fejlesztésébe. Vagy a Giggle, ami nagyon szép history-t rajzol, de ezt leszámítva elbújhat a gitk mögött.

Most jól leszóltam sok lelkes fejlesztő munkáját. De ha történetesen Windows-t is használsz, akkor ott van a Git Extensions, ami szintén kiválóan integrálható pl. Geany-ba. Azzal az árnyalatnyi különbséggel, hogy nagyságrendekkel jobban használható a git gui - gitk párosnál.

Disclaimer: Lehet, hogy az általam leszólt toolok sokkal jobbak manapság, de rá vagyok kényszerítve RHEL 7 használatára. Egyébként hallottam, hogy az RHEL-t egyszer egy szoftverfejlesztő is használni akarta. Azóta van a Fedorának EPEL repója, ahol olyan extrák is megtalálhatóak, mint a Geany, KDiff3... Csoda, hogy kernel van az RHEL-ben.