( radzeer | 2015. 02. 07., szo – 12:13 )

"meglesz a huszonmilliárd fingó app nélkül is"

Ezzel szerintem az a bibi, hogy nem csak ilyenek vannak az alkalmazások között, és ezt mindig elfelejtik.
Sok-sok kisebb és nagyobb olyan szoftver van, amelyek évek óta fejlődnek a többi platformon, és ezeket nem lehet egyik pillanatról a másikra ugyanolyan szinten átemelni. Illetve a fejlesztők sem szeretnének feltétlenül több platformot támogatni.

Szívesen megnézném az ubuntus kínálatot, de most nem találtam meg rákeresve, csak az hogy fb, meg hasonlók lesznek. De ezek mellett szerintem mindenkinek van egy-két olyan progi, ami nem elterjedt, de neki nagyon kell. Pl.: az az útvonaltervező amit szeret; ebook olvasó progi; RSS olvasó. Ezekről át lehet szokni, de frusztráló lehet mást használni a beváltak helyett, illetve kérdéses az alternatívák minősége. Ez WP platformmal szemben is meg szokott fogalmazódni, ahogy olvasgatok - ez nem személyes tapasztalat.

De lehetnek olyanok is amik szinte biztosan nem lesznek meg egy darabig, de nem mondanék le róluk. Ilyenek nálam: Twilight; Weatherpro; MPDroid; Locus; AirDroid; LLama. És simán el tudom képzelni, hogy ilyen niche programok mindenkinél vannak. Pl.: főzős alkalmazás, egy adott játék amit imád, fitnesz alkalmazás, jegyzetelő, naptár, e-mail kliens, útikönyv, gps szoftver.

Illetve céges alkalmazások, reklámok mellé a töltsd-le-az-appunkat cuccok se lesznek, amíg nem mainstream a platform. Ezek hiányoznak a legkevésbé, de hallottam már ismerőst erre panaszkodni, hogy XY miért csak Androidra van, iOS-re meg miért nincs. (És nem power user volt.)

Én örülnék neki, ha lenne tényleges alternatíva, de sokszor olyan korlátozónak érzem már a meglévő platformok közötti váltást is. Még így is, hogy zavarnak androidos dolgok, és szívesen használnék megbízhatóbbat, még így se váltanék az alkalmazások miatt.
Olyan felhasználók esetében, akiknek tényleg telefonálás és az alapok az igények, ott meg lehet a jogosultsága egy ilyen telefonnak. Remélem lesz hozzá közösség, és elér egy olyan szintet, ahol már labdába rúghat az ubuntu is, bár most még pesszimista vagyok.