( uid_15483 | 2015. 01. 16., p – 16:39 )

Amire én reagáltam, az innen indult:

"Túl megengedö a szoftveripar szabályozása, meg is látszik rajta."

Oké, akkor mi itt a fejlett nyugaton szigorítsunk be. Lesz itt szoftver, csak méreg drága és bődületesen lassan fejlődő. ... Jó lesz?

Szerintem pont az a probléma amit wachag írt: az sokkal fontosabb, hogy egy szoftver gyorsan elkészüljön, mint az, hogy minél kevesebb hibát tartalmazzon. Ha a hibás szoftver kiadásának következménye a gyártóra nézve rosszabb lenne, mint a későbbi piacra kerülés, akkor a helyzet valószínűleg sokkal jobb lenne.

"Oké, de hogyan szigorítanál? Én még hibátlan szoftvert nem láttam soha és nem hallottam olyan emberről, aki tudná, hogy hogyan lehetne ilyet írni a gyakorlatban."

Nem tudom, és én sem tudok hibátlan szoftverről.
Tesztek nélkül már az is rengeteget segítene, ha minden bemenet rendesen validálva lenne, és az összes visszatérési érték illetve lehetséges exception kezelve lenne. Viszont ekkor egy funkció lefutása 5-ször annyi ideig tartana, és 10-szer annyi kódsort kéne írni hozzá. Ezt ma szerintem nem reális megvalósítani, ezért kéne a szemléleten változtatni, hogy értékesebb legyen egy hibátlan szoftver mint egy gyorsan megjelenő.