( saxus | 2014. 10. 10., p - 03:20 )

Van egy weboldalunk, fut néhány példányban. Évente kb. egy-két alkalommal tartunk olyan optimalizációt, amikor kifejezetten erőforrásra kell optimalizálni, azt is többnyire inkább eseti jelleggel. Miért? Mert 0, azaz 0 hasznot hoz. Az, hogy mondjuk 800E-1M-el többet kell költeni vasra* (ami mondjuk 5 évre oszlik el), az aprópénz ahhoz képest, hogy mennyi múlik azon, hogy van-e egy adott feature-nk (ami konkrétan pénzt hoz) vagy sem. Ez egy kiszámolható, forintosítható dolog.

Ha már nekiállunk optimalizálni, akkor jobban megéri nekünk arra optimalizálni, hogy - akár nagyobb erőforrás igények árán(!) - gyorsabb választ kapjon az user, mintsem, hogy kevesebb vasat igényeljen.

* Kiszámolt érték a mi esetünkre nézve.

Vagy mondok egy másik példát: volt egy kisebb feature igény SOS-ben, becsült idő kb. 10-12 óra volt rá. Kb. 8-9 óra után kérdem kollégám, akinek odaadtam a taskot, hogy merre jár. Mondja, kb. a felénél, viszont most elakadt mert ezt meg azt azt optimalizálja, hogy ne kelljen két query, stb., merthogy együtt már 2x50ms és "ezt sokallja". Vége az lett, hogy mondtam neki, hogy szarjon bele, mert kb. 3 hétig kell a funkció és amúgy sem egy túl gyakran használt dolog lesz és egyébként is, először működjön, aztán nézze meg, hogy benne van-e az elvárható időn belül és ha igen, haladjon, mert fontosabb az, hogy meglegyen, minthogy a szerveren 0,1 vagy 0,2%-al emelkedik a load.

És rengeteg ilyen van, amire kár az időt pazarolni.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™