( trey | 2014. 09. 03., sze – 12:12 )

"Az elobbinel lehet akar az is, h az alkatresellatasra 0 percet kell varni (potalkatresz)."

Amit leállás nélkül cserélsz. A komolyabb (, de alja) storage-ok minden része redundáns már. Beleértve a kontrollert, a tápot. Mutasd már meg a tákolt storage-odon az alaplapcserét légy szíves. Vagy a menet közbeni redundáns controller-en a firmware upgrade-et, zéró leállással és folyamatos kiszolgálással úgy, hogy nem kell azon imádkozni, hogy mikor kulázik maga alá. Az ugye megvan, hogy ha ezekkel valami gond van, akkor az első kérdés az lesz a gyártótól, hogy a legfrissebb firmware-rel tudod-e reprodukálni? Ilyen megy a storage offline-ba? Vagy mi lesz? Hamar lesz ám kifliszáj... Lefelé.

Vagy hogyan lesz ezekkel normális enterprise menedzsment?

"hogy TCO-ban magasan ez a megoldas nyert ott es akkor. Amugy nem egy takolmany helyrol van szo."

Ott ahol a napokig álló storage nem termelt semmi veszteséget, ott lehet.

"akkor pedig felszisszent,"

Mégiscsak érzékenyen érintette.

"Az illetekes azt kapta, amikor kerte,"

Csak ha nem másnak dolgozol, hanem magadnak, akkor tudod, hogy te mit akarsz kérni.

"Mutasson ra vki, mennyivel lesz megbizhatobb a mernokok altal beletervezett storage tapja a nem mernok altal beletervezett bika tapnal."

Ott van benne a cikkben. Beletett egy jó nagyot, aztán kiderült, hogy nem mindegy, hogy "Corsair 860i" vagy "Seasonic Platinum 860". Kísérletezgetés vs. hozzáértő tervezés és széleskörű tesztelés. Pedig 860 (jó nagy!) volt mindegyik.

"De ha meg be is szarna a tap, miert feltetelezi, hogy nincs tartalek?"

Amit leállással cserélsz?

És itt még csak a hardver egy részének kivesézésénél tartottam, a ZFS on Linux megbízhatóságára, támogatottságára (tainted kernel), a megfelelő egyéb eszközök (hálókártyák, host bus adapterek esetleges FC kártyák kiválasztása körüli dolgokra ki sem tértem).

Ezek olyan döntések, amit ha te hozol meg (nem kell az ügyfélre ráverni, ha a tákolt lesz az olcsóbb (legalábbis kezdetben) valószínűleg azt választja, de ha közlöd vele, hogy ha beszarik, akkor a drágább olcsóbb lehetett volna, nem biztos, hogy az mellet dönt), akkor neked kell vinni a balhét. És ha majd Linus Torvalds azt írja vissza egy állandóan eldumpolt kernelre, hogy "STFU, tainted", majd találsz egy jó magyarázatot az ügyfél/vezetés felé, hogy miért esik-kel a rendszer.

--
trey @ gépház