( azbest | 2014. 08. 20., sze – 18:22 )

Mintha kicsit összekeveredett volna az ok és okozat. Az megvan, hogy nem a kalózkodást támogatjuk, csupán azt mondjuk hogy a másolás nem egyenlő a lopással?
Ebben a kontextusban a termék elkészültére hivatkozni olyan, mintha azt mondanád, hogy az előrendelést másolják. A megrendelésre készült szoftver konkrét vevő számára készül, aki leteszi az asztalra a pénzt, hogy ezt kapod, ha megoldod a problémát. Az árban látszik is, hogy annak az egy vásárlónak kell állnia a cehhet. Utána, ha már megvan a termék, akkor másnak eladni ugyanazt már nem okoz költséget.

A szoftverfejlesztés sokszor befektetés. Pénzt, munkát és időt fektetnek bele, hogy legyen egy termék. A termék azután (digitális terjesztéssel) gyakorlatilag korlátlanul és további költség nélkül többszörözhető. Ha elég sok érdeklődő veszi meg, akkor pozitív a mérleg. Ha magas árral és rugalmatlan konstrukcióval próbálják eladni, akkor kevesebb lesz a vevő és esetleg több a másoló. Ha csinálnak több féle licenszet és többféle áron is elérhető, akkor a vásárlók is az igényeik szerint tudnak választani. Valószínűleg akkor többen fognak fizetni érte, persze nem feltétlen a legdrágább megoldást választják.

Elsősorban a privát, nem üzleti felhasználásra gondolok a kommentjeimben. Cégeknél könnyebben elfogadható az, hogy fejezzék be a működést, ha nem telik eszközökre. De otthoni használatnál nem javasolnék eutanáziát azért, mert valakinek nem futja mindenre, de szeretné látni az élet lehetőségeit. Szellemi termékeknél nem okoz veszteséget, ha olyanhoz is eljut, aki nem is tudná kifizetni a hivatalos másolatát. A társadalmi hasznosságot szokták emlegetni ilyenkor. Nem kerül semmi, ha úgy művelődik és tapasztal valaki, hogy közben nem okoz ezzel plusz költséget másnak. Ha jobbra fordul a helyzete és megengedheti magának a szellemi javak vásárlását, akkor viszont legyen gerince és tegye oda a maga részét is a készítők támogatására.