( uid_194 | 2014. 07. 30., sze – 11:26 )

Debianos oldal ugy all, hogy jelenleg libav van, mert egykor ez jo otletnek tunt. ffmpeg NEW-ban csucsul, es arra var, hogy kitalaljuk, mi legyen. Az alabbi opciok vannak:

  1. Bemegy ahogy van, es conflictol a libav-s dolgokkal.

    Ez egyszeru, amde hasznalhatatlan katyvaszba torkollik. Tehat ez nem jarhato ut. Hogy miert torkollik katyvaszba? Mert a csomagok neve kulonbozik, de a library neve egyezik, ami eleve policy violation. De ha ezen tul is lepunk, van az az eset amikor X lib linkel ffmpeg-hez, Y app linkel X libhez, es mellesleg libavhoz => nem telepitheto, conflictok miatt.

  2. ffmpeg-es libraryk uj, Debian-specifikus soname-t kapnak

    Ez is relative egyszeru, amde szinten katyvasz lesz, mert igy Y app ami X-hez es libav-hoz linkel, X meg ffmpeg-hez, bizony szetesik csunyan. Raadasul 3rd party binarisok amik ffmpeghez linkelnenek, nem mennek, mert mas a soname. Szoval ez sem az igazi.

  3. libavs libek uj, Debian specifikus soname-t kapnak, es ffmpeg lesz a default

    Ugyanaz a problema.

  4. libav-t lecsereljuk ffmpeg-re

    Ez baromi nagy melo, plane igy freeze-hez kozel. Mindent ami libav-s, ujra kell forgatni, potencialisan fixalt bugok nyilnak meg ujra, vagy megujabbak jonnek, es azon kivul hogy N ember allitja, hogy ffmpeg jobb, semmi garancia nincs arra, hogy tenyleg megoldodnak olyan bugok, amik most libav eseteben fennallnak.

Mindezekhez hozza tartozik meg, hogy a security team NEM akar libav-t ES ffmpeg-et is karbantartani egy stable releaseben. Az egyikkel is epp eleg szivas van, ketto az mar eros tulzas lenne. Szoval ok azt szeretnek, hogy ha az illetekesek lebokszolnak a dolgot, es csak egy maradna. Egyebkent is az egy marad az egyetlen ertelmesen jarhato ut, hacsak az upstreamek at nem gondoljak, es meg nem valtoztatjak a library meg symbol neveket, hogy egy appon belul lehessen mindket libet hasznalni.

Szerintem egyebkent ez utobbi lenne a legszebb megoldas, csak igy az ide-oda cherry-pick a ketto kozott meg annyira se mukodne, mint most.

Mindenesetre Debian haza tajan a security team (teljesen jogos) kifogasai akadalyozzak az ffmpeg belepeset, illetve az, hogy a conflictokat nem tudjuk, hogyan lehetne ertelmesen feloldani, a releasehez ilyen kozel. Szerintem ennek a megoldasa jessie+1-re fog csuszni, es jessie-ben libav marad. Utana konnyen lehet, hogy ffmpeg-re atterunk.

--
|8]