( Ritter | 2014. 06. 14., szo – 19:31 )

Ez igaz és több élő példa is van GPL kód kapun belül tartására. Egyik az opensource világ fekete lyuka, a Google. Mivel ő szolgáltatásokat nyújt linux szerverek tízezrein jogilag semmilyen belső módosítás kiadására nem kötelezhető. Biztonsági érvek is amellett szólnak, hogy ne adja ki saját patcheit. Bár az utóbbi időben önkéntesen nyilvánossá teszi a Google is a linux kernel patcheit annak ellenére, hogy erre semmi nem kötelezi.

Másik élő példa a katonai szervezeteknek dolgozó linuxos rendszerfejlesztők. Ott a megrendelő katonai szervezet megkapja a forráskódot, valószínű GPL licenc nélkül is megkövetelnék de mások számára nem jutnak ki a patchek. Sőt valószínűleg részletesebb hírek sem.

Az esetek nagyobbik részében mégis érezhető a különbség. A PS4 rendszere már nemcsak BSD kódokon alapul mint az előd konzolé hanem konkrétan módosított FreeBSD. Mégsem lehet sehol hozzájutni PS4 OS-hez, senki nem építhet otthon PS4 klónt. Pedig most már a hardverrel se lenne probléma, amióta a Playstation is PC lett. De a Linuxos Steam OS letölthető szabadon és bárki építhet magának saját Steam Machinet. Ebben benne van a Valve sokkal nyíltabb és szabadabb vállalati kultúrája szemben a Sonyval. De a GPL és Linux rendszerek sikere is benne van abban, hogy kialakult egy ilyen nyíltságot kedvelő és támogató vállalati kultúra, amit egyre több nagy informatikai cég felvállal. Nem azért mert így jótékonykodik hanem azért mert megéri neki.