( bviktor | 2014. 05. 21., sze – 17:45 )

Nem azt mondom, hogy ha masnak hallod a fulest, akkor nem lesz merheto kulonbseg is. Nyilvanvalo, hogy lesz, ennyire ne menjunk mar le ovis szintre. Arrol beszelek, hogy nem feltetlen azt halljak az emberek jobbnak, ami technikailag nagyobb, szelesebb, bovebb, stb. Lehet, hogy az illeto szamara pont attol lesz szebb a hangkep, hogy valami hang nem jon at neki. Es latom, hogy ezt nagyon nehezen veszi be a mernoki gondolkodas, mert mar otodjere futunk nekik ugyanannak a kerdesnek, de attol meg ez igy van.

Nem konkretan a fizikai, megfoghato reszre pelda: vegeztek kutatast fiatalok koreben, ahol meghallgattattak veluk ugyanannak a szamnak a lossless es az MP3 encode-olt valtozatat. Harmat talalhatsz, hogy mi lett az eredmeny: az MP3 tetszett nekik, az osszes kodolasi hibajaval es nyirbalasaval egyutt. Miert? Mert ez a generacio ezen nott fel, ezt szerette meg. Ennek egy igen drasztikus kovetkezmenye, hogy sok szam (pop es tarsai) eseteben mar a studioban, a keveres fazisaban szandekosan ugy master-elik a szamot, mint ahogy egy MP3 encoder csinalja.

Szoval innentol nagyjabol mindegy, hogy te mit meg hogy mersz, mert a megitelt hangzas nem csak azon mulik, hogy mennyire leng ki a mutato a merodon, hanem azon is, hogy a fuled es az agyad mikre all ra.

Na igy ertem en azt, hogy a fulesen at keresztul kapott elmenyt nem tudod merni.