( SzBlackY | 2014. 04. 06., v – 12:40 )

Úgy jön ide, hogy te találtál egy-két témát (disznóvágás, szieszta*), amivel TE nem értesz egyet, tehát rossz a lehetősége is, hogy társadalmi konszenzus alakuljon ki. Ugyanis ha tényleg akkora probléma lenne, akkor demokratikus eszközökkel (képviselői indítvány, petíciók, tiltakozás stb.) bőven lehetne módosítani rajtuk. Valószínűleg mindenkinél van valami, amit szerinte nagyon nem úgy kéne, ahogy az aktuális törvények szólnak, viszont az aktuális törvényeket többnyire a társadalom (legyen az akár országos, akár EU, akár világszintű) hosszabb-rövidebb távú érdekei szerint hozzák (vagy mert választás közeleg, de ez nem a demokrácia, hanem a közvetett demokrácia hibája).

A következő kérdés: mi a főbb, mi az alsóbb, még alssóbrendű, részletes, konkrét szabály?

A lopás/adócsalás egyszerűen úgy jön ide, hogy ezek mind törvényszegések (a parttalan jogászkodást, hogy 50k alatt csak szabály most hagyjuk). Magyarországon (és távolabbról nézve elég sok poszt-szocialista országban) kultúrája van a törvények "sajátos értelmezésének" (megszegésének), még szép ideológiákat is gyártanak hozzá. Ha úgy értelmezzük a demokráciát, ahogy te, hogy mindenki azt csinál amit akar, max egy délutánra az önrendelkezési jogával élve új államot alapít, akkor - mivel ugyanaz a generáció, aki most ezt kicsiben játsza - a még nagyobb - és immár törvényes - csalásokkal végleg ellehetetlenítené az államot.

Szerintem így normális, ez az élet rendje.

Szerintem meg eleve már kurvára el kéne felejteni ezt a kurva nagy nacionalizmust, hogy történelmileg meghatározott vonalak (mert kb. ennyi az ország) miatt vagy az egyik balfasz rablóbanda uralkodik, vagy a másik - tisztább lenne - hamár muszáj erőltetni a képviselősdit - hogy összesen egy rablóbanda legyen. Viszont demokráciában élünk, tehát amíg a többség nem így gondolja, el KELL fogadnom, hogy ez van.

*: a disznóvágás AFAIK nem tilos, csak az előírásokat be kell tartani, a sziesztára meg citation needed, mert nem találok ilyen szabályozást.

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)