( locsemege | 2014. 04. 06., v – 12:16 )

Amiket pedig írsz, az gyönyörű példája annak a szüklátókörű, csak a saját rövidtávú igényeit szem előtt tartó hozzáállásnak, ami miatt tényleg kérdőjeles, hogy működhet-e egy - akár teljes és közvetlen* - demokrácia: NEKEM legyen JÓ és MOST. Utánunk a vízözön.

Megmutatnád, a hozzászólásom melyik részéből vontad le ezt az igen messzemenő következtetést? Egyben indokold meg, az illető részből, miért, hogyan következik az, amit írtál!

Egyáltalán miért merül fel ez a kérdés? Miért ne lehetne bárkinek disznót vágni, pálinkát főzni? Éppen arról beszélek, hogy az EU bürokráciában nem kellene azt befolyásolni, az emberek hogyan élnek, hogyan szeretnének élni az adott államban. Teszem azt, gazdasági érdek miatt megszüntetik a sziesztát a déli államokban. Ezzel csak az a probléma, hogy légkondicionált irodából lehet ilyen döntést hozni, de az érintett területen nem véletlenül alakult ki az a szokás, amiről beszélünk. Mert indokolt, célszerű, praktikus. Mert úgy jó.

Ami a földrajzi egységet illeti, azzal sincs baj. Főbb szabályok, nemzetállam. Alsóbb rendű szabályok, önkormányzatiság. Még alsóbbrendűek, intézmény, társasház. Részletesebb szabályok, család. Konkrét cselekvés, egyén. Alsóbb rétegek, neuronok közötti kommunikáció, biokémiai folyamatok. Még alsóbbrendű folyamatok, kvantummechanika.

Szerintem így normális, ez az élet rendje.

A lopást, adócsalást, korrupciót nem tudom, hogyan keverted ide. Nagyon off. Egyébként köze van a rossz, életszerűtlen szabályozáshoz, az alacsony életszínvonalhoz, a kapitalizmus problémájához, osztályharchoz. Félre ne érts, ez nem azt jelenti, hogy egyetértek vele, pusztán magyarázatot keresek a történésekre.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE