( locsemege | 2014. 03. 17., h - 21:52 )

A szerző szebben fogalmazott, valami ilyesmire gondoltam egyébként. Felettébb fura volt számomra az a nyugati értelmezés, hogy Kijevben éljen a mindent, még a felhatalmazott kormányt is elsöprő népakarat, míg a Krímben ugyanez békésen már nem legitim. Most akkor mi van?

Ja, csak a szokásos. Addig van demokrácia, amíg azt akarod, amit akarnod kell. Ha épp nem, akkor az véletlenül éppen kivétel lesz.

Éppen annyira a jelenlegi társadalmi berendezkedésünk az egyetlen, igaz, szabad, mint amennyire a '89 előtti berendezkedés is ezt mondta magáról. Ne feledjük, én még úgy tanultam, 1956-ban ellenforradalom volt, a szocializmus jó, a kapitalizmus rossz. Nincs sok különbség, egyik sem jelent valódi szabadságot. Majd akkor hiszek a szabadság eszméjében, ha az egyik EU tag azt mondja, kilép az EU-ból, el is engedik, és nem kezdik el bedönteni, szankcionálni a lépését, hanem tisztelik az emberek döntését. Vagy mondjuk egy más strukturájú társadalmi berendezkedést alakít ki, mint a kapitalista piacgazdaság, s nem szerveznek a külföldi titkosszolgálatok tiltakozásokat ez ellen, s így tovább.

Épp annyira „vicces” ez, mint az egyházak. Minden vallás az egyetlen igaz, üdvözítő. Aha, jó.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE