( notarget | 2014. 03. 10., h – 21:20 )

Bár a pszichoterápia az egyik, az orvostudomány által legelfogadottabb megoldás az ilyen esetekre, két fő probléma van vele:

  1. A terapeuta elvileg tudja, hogy mi a probléma oka, de azt viszont nem igazán, hogy gyökeresen hogyan lehet megszabadulni tőle mindenkinél.
  2. Azzal, hogy rendszeresen elbeszélgetsz vele a problémáidról, azzal „gyakorlod” azokat. Nem csak annyi, hogy te elmondod többször is, hogy mi történt ezelőtt, hanem ő is javaslatot tesz, hogy „ez biztos azért van, mert…”, te pedig agyalsz rajta egy csomót. Így egyre több idegpálya alakul ki az agyban, ami kapcsolódik a problémához, alátámasztva azt.

Ezzel szemben az a megoldás, amit fentebb említettem, olyan problémákat is segít megoldani, ahol a logikus elme nem tud mit kezdeni, mert érzelmi alapon működik. A hitrendszere szerint a problémák azért tűnnek valódinak, mert benne vagy egy hipnotikus transzban (ez teljesen természetes állapot – akkor is transzban vagy, ha mondjuk elkalandozol valamin, és „nem vagy 100%-ig a jelenben”). Mi annyit csinálunk, hogy belemész egy ilyen rossz transzba, vagyis egy adott problémára gondolsz és felerősíted a negatív érzelmeket, és megtörjük a transzot, visszahozva téged a jelenbe, ezt ismételgetve, amíg el nem múltak teljesen a negatív érzelmek. Így egyúttal átírjuk azt az agyban tárolt információt, ami alátámasztja a problémát, ami elsősorban emlékekből áll. Ezzel gyakorlatilag bármilyen lelki probléma megoldható, mindegy, hogy kiről van szó.

Mindez, amit leírtam, Robert G. Smith-től ered és szerintem biztosan új sokatok számára, de én tapasztalatból mondom, hogy működik, és szerintem van értelme.