( dap | 2014. 03. 09., v – 13:16 )

Tyű, nosztalgia!

Én 18, RedHat Linux 4 CD mellékletről, borsodi falu, 1996. A családi háttér nem igazán volt rendezett, a tanulásnak nem nagyon volt kultúrája abban a közegben, de a Linuxra valamiért rákattantam. Először láttam oprendszer forráskódját, meg akartam érteni hogy működik. Egyetlen ismerősöm se értette miért csinálom, de volt BBS, majd lopott modemes internet éjszakánként (max 9600bps) 18h-tól, ahol megtaláltam a közegem. Persze 20-21h mire volt szabad slot és nem foglaltat jelzett. Chaten és fórumokban önkéntes helpdesk, mai szóval "networking", tanulás a Linuxról, keresés az offline felmerült problémákra, stb. Reggel 5.20-kor indulás busszal suliba a városba, többnyire mosott szarként beérkezés, eredményeken meglátszódás.

Utólag elnézve mindent egy lapra tettem fel, ráadásul nem is tudatosan, de bejött, networkingnek hála lett munkalehetőség, 21 évesen elköltöztem, semmilyen papírt nem kértek. Így is kellett 10 év, mire azt éreztem, hogy tényleg kiszabadultam abból a szellemi közegből és másképp kezdtem el gondolkozni a dolgokról.

Sajnos sok múlik a szerencsén - ha nem sikerül internetet lopni (account és vonal), ha nincs a 150ft-os éjszakai internet, ha nem találkozok a Linuxszal a CD mellékletelen, esélyes, hogy egész másképp alakulnak a dolgok. Néha elmélázok azon, hogy az esélyegyenlőség csak lózung, a valóság az, hogy legtöbb embernek sajnos predesztinálva van a sorsa.

Legyen szerencséd neked is!