( egmont | 2014. 02. 21., p – 18:22 )

> Most pedig azt mondják az emberek abban a szálban, hogy optimalizáljuk a grep-et azokra az esetekre amikor fix sztringeket keresünk, méghozzá úgy hogy a fix sztringet árírjuk egy olyan reguláris kifejezésre amin a grep gyorsabb. Van ennek értelme? Miért nem hívjuk meg az fgrep-et akkor már?

Emlékeim szerint épp arról szól a thread, hogy akkor az fgrep-et hívjuk meg, vagyis használjuk a már létező gyorsabb algoritmust.

Tök mindegy, hogy a sima grep mellett milyen más progik is vannak. Ha a grep azt ígéri, hogy valamit megtesz, és azt meg is teszi, és pár sor plusz kód segítségével azt sokkal gyorsabban tudja megtenni (rájön hogy hoppá a már létező fgrep algoritmus is jó), akkor tegye már meg!

> Egyedül akkor van haszna, ha a mintát nem lehet előre tudni, és lehet fix sztring is

Előfordulhat szkriptben is, hogy nem tudni előre, a minta tartalmaz-e speciális karaktereket. De szerintem legalább ennyire jogos érv az is, hogy ha én kézzel gépelek be egy parancsot, akkor ne nekem kézzel kelljen azt az f betűt is odabiggyesztenem (esetleg a parancs végiggépelése után, mert akkor jut eszembe hogy sima szóra kerestem rá), ne az én felelősségem legyen hogy megmondjam a gépnek hogy sokkal gyorsabb legyen, hanem legyen ő magától sokkal gyorsabb.