( zolpet | 2014. 02. 03., h - 22:58 )

Átfutva a hozzászólásokat, úgy látom, senki nem írta azt, hogy reális veszély az adatok visszaállítása. Az 5x történő felülírás utáni hibátlan visszaállításnak az esélye kisebb, mint hogy a cég összes alkalmazottját elrabolják, és kiverik belőlük az összes bizalmas adatot (de legalábbis olcsóbb és kockázatmentesebb ez a második). Ezek elméleti fejtegetések, mint ha azt kérdeznéd, hogy ráeshet-e valakire egy aszteroida. Senki nem mondja, hogy nem, mert miért ne eshetne rá?

Ha valaki pénzt akar látni a törölt adatokból, akkor annak tudnia kell, hogy kié volt a lemez (különben azt sem tudhatja, hogy számára értékes lehet-e), biztosnak kell lennie benne, hogy számára azok az adatok irreálisan sok pénzt megérnek, annyira, hogy elméleti valószínűségekre alapozva is milliókat kockáztat (amit jó eséllyel elbukik), mert annyira sokat nyerhet rajta. Ha valakinek ennyire kellenének azok az adatok, akkor hamarabb megszerzik emailekből meg a felhőből, vagy tetszőleges, fizikailag online gépekből, mintsem hogy arra várjanak, vajon mikor lesznek ezek a lemezek végre elajándékozva, hogy ellophassuk, és elindíthassuk ezt az igazán kétes kimenetelű és az összes adatlopási módnál bonyolultabb akciót.

Nézd meg, hány multi adja tovább a használt gépeit, mennyi használt és felújított merevlemez van eladó, és meglátod, hogy ebből senki nem csinál problémát, csak az, akinek nincs más baja.

Szerk: ez sokkal inkább a valóság:
http://xkcd.com/538/
:D