( bolond | 2014. 02. 03., h – 16:07 )

Köszönöm a fejlesztéseket, javításokat. :)

-

Nem tudok konkrét részletekkel szolgálni, de 4.1.4-es Writerrel mentett ODT bizonyos grafikáinak (pl. felhő és némelyik sima vonal) vonalszíne 4.2-vel megnyitva fekete helyett kék lett.

-

Ezt a rohadtul idegesítő hibát több év alatt sem sikerült kijavítani, csak most már másképp rossz mint a bug leírásában.

-

Az új nyitóképernyő is tipikus félkész állapotban van. Problémák:

  1. Nem lehet kikapcsolni a beállításokban. Még nem néztem utána, valahol ki lehet-e egyáltalán.
  2. Nem lehet egyenként törölni a listáról a látni nem kívánt elemeket.
  3. Az ikonokra (előnézeti képek) húzva az egeret villódzva jelenik meg a kép: látszik, hogy először valamiféle törlés történik, aztán kerül kirajzolásra a kép. Ilyennel teli van az egész LO.
  4. A bal oldali sáv meg ilyen. El kellene dönteni, hogy egyedi dizájn legyen, vagy pedig a rendszer felülete legyen használatos, mert így keverve egy okádék az egész. Szerintem az egyedi csilli-villi förtelmet el kellene tüntetni a fenébe. Az eszköztárak színátmenete is ronda, mindig is az volt. Szerintem alapból a rendszer felületével kellene megjelennie a programnak, és esetleg legyen lehetőség témákat használni.

-

Az új beállításszerkesztőt ki kellett tolni egy nyamvadt keresőmező nélkül, nehogy már használható legyen. Persze ez is villódzik a tooltipek kirajzolásakor... És görgetéskor... Meg lapozáskor...

-

A legtöbb átméretezhető ablakban vagy átméretezhető "keretben" lévő objektum esetén előfordul valamilyen rajzolási csúnyaság átméretezéskor, némelyikben görgetéskor is, illetve tetszőleges esetben, amikor valami látványilag módosul.

-

A Sablonszervező (Fájl -> Új -> Sablonok) még mindig úgy szar ahogy van (nagyjából egy éve része az LO-nak...).

Ehhez a fastruktúrás koncepcióhoz minimum kellene balra egy fastruktúra nézet is.

A keresőmezőnek alapból látszódnia kellene, ráadásul nem csak úgy odahányva, hanem magára terelve a tekintetet. Nagy és eredeti ötlet, ugye...?!

Nem, természetesen nem az. Egyszerűen arról van szó, hogy aki ért az ilyesmihez, az nem néz rá erre az LO-összetevőre, vagy nem engedik, hogy kibontakozzon, vagy magasról leszarják.

Ez is erre utal.

Ha létezik valamilyen UI-tervezési koncepciójuk, akkor az eredményt látva nem lehet más, mint hogy olyan felületet akarnak készíteni, amit az elérhető erőforrásokkal nem lehet megcsinálni normálisan, és de mire mégis meg tudnák csinálni, addigra kell legyen egy másik párhuzamosan elkezdett új megoldás, amit alpha előtti v-0.0.0.0.1 állapotban beraknak a stabilnak szánt LO-ba, felülírva vele azt, amit hosszú idő alatt már majdnem megcsináltak jól (vagyis hát úgy-ahogy, de azt stabilra). Az a dühítő ebben, hogy kihajigálják a rengeteg befektetett munkát a szemétdombra. Nevetséges és egyszerre mélységesen szomorú ez az erőforrás-pocsékolás. Nálam okosabb és hozzáértőbb emberek miért nem veszik észre, hogy emberek kódolnak, és nincs belőlük annyi az LO számára, amennyire szükség lenne... Az emberek hiányát nem lehet elintézni azzal, hogy nem számít, mert a gépek egyre nagyobb teljesítményűek, mert a gépek nem pótolják azt a sok segg- és agyzsibbasztó kulimunkát, amit a hierarchiában valahol valakik előszeretettel basznak ki a picsába, mert valami új megtette az első lépését a GSoC-n.

Megnyomom az Importálás gombot, hogy megnézzem mire való, majd rájövök, hogy nem akarok importálni semmit, így az állományválasztóban: Mégse. Erre a Sablonszervező ablakának szélén nem jelenik már meg az átméretező kurzor...

A sablon tulajdonságainak ablaka meg totál szánalmas, mert több akar lenni, mint amire szükség lenne, viszont ami a többet jelentené, na az semmi nem működik benne, és maga az ablak is kicsi hozzá és átméretezhetetlen. Továbbá amikor a Tulajdonságok ablak megnyílik, a listában elveszti a kijelölést az a sablon, aminek a tulajdonságait nézzük... Majd az ablak bezárása után bármelyik sablonra kattintva nem történik kijelölés, még egy kattintás szükséges.

A szokásos gombok (nyilak, HOME, END, PGUP, PGDN) szintén használhatatlanok. Jól van, elismerem, hogy a nyilakkal lehet navigálni, csak épp a nézet nem követi a kijelölést... A BKSP és/vagy az ALT+BALRA természetesen nem lép egy szinttel feljebb a fastruktúrában, viszont az ALT+nyíl és a CTRL+nyíl ugyanazt csinálja, amit egy nyíl lenyomása csinálna. SHIFT-es kijelölés sem működik stabilan. Valaki beteszi a SHIFT-es taromány-kijelölési lehetőséget (úgy-ahogy), de azt már nem, hogy CTRL billentyűvel lehessen egyenként kijelölni... Természetesen kijelölési négyszög nincs is. Helyi menü se. Az exportálás nem működik, de ugye az ember azt várná, hogy egérrel húzva bárhová másolhatná, de nem, még gombra kattintással sem működik, nem hogy egérrel. 2014-ben, kedves emberek, 2014-ben... Ja, és amikor az egeret egy sablon fölé visszük, a sablon körül a kijelölés színe jelenik meg, amiről a felhasználó arra asszociál, hogy egy kattintás jelenti az aktiválást, hiszen ez a fajta megjelenítés az egykattintásos megoldásokra jellemző. De nem. A dolog pikantériája, hogy a nyitóképernyőn is hasonló megoldás van, és ott az elvárásoknak megfelelően működik az aktiválás. Továbbá ha ki van jelölve egy sablon, és egy másik fölé visszük az egeret, akkor gyors pillantással nem lehet megállapítani, melyik is van kijelölve valójában.

Ez mi? De most komolyan. Aki ad a munkájára, ilyet nem enged ki a kezéből. És nem az a gond, hogy munkát adnak a potenciális hibabejelentőknek, hanem az, hogy egyetlen egyszer kellett volna ránézni az ablakra és kipróbálni ahhoz, hogy kiderüljön, a koncepcióban és a kivitelezésben is hibák vannak. Nem nagy hibák, hanem dilettáns hibák – ez a probléma. Az egy dolog, hogy valaki nem tud UI-t tervezni vagy programozni, de hogy a francba' megy át a munkája a rendszeren és kerül be végül egy stabil kiadásba? Miért nem mondja senki, hogy csináld meg rendesen, vagy csinálj olyat amihez értesz, vagy köszönjük az eddigi munkád? Miért nem mondja senki, hogy várjunk még, és hagyjuk bent a régit, amíg az új nincs kész?

-

A fentieket nem jelentem be hibának, inkább imádkozom azokért, akik hajlandók az idejüket és a tudásukat egy olyan projektre áldozni, ahol a szar belapátolása ekkora prioritással bír, ahelyett, hogy a letisztultság-, egy stabil alap lenne az elsődleges cél.

:)