( ironcat | 2014. 01. 25., szo - 15:08 )

Kb. 2-3 évvel ezelőtt olvastam egy cikket, ami a felülírt adatok helyreállításáról szólt. Sajnos nem találtam meg az eredeti cikket, így csak emlékezetből írom: Azt akarták kideríteni, hogy van-e értelme a többszörös felülírásnak. Felülírtak egy lemezt, az elejétől a végéig. Arra már sajnos nem emlékszem, hogy nullákkal, vagy véletlen adatokkal. Majd árajánlatot kértek magyar és külföldi adat-visszaállítással foglalkozó cégektől, arra hogy állítsanak vissza fájlokat a lemezről. Kétféle reakció volt:
- Hosszabb-rövidebb válaszban közölték, hogy nem tudnak mit kezdeni a lemezzel.
- Nem válaszoltak.

A második reakciót értékelhetjük úgy is, hogy „ugyan mi vissza tudnánk állítani, de nincs szükségünk több bevételre”, vagy „ugyan mi vissza tudnánk állítani, de ez annyira titkos, hogy nem árulhatjuk el”. Vagy csak szimplán ők sem tudják visszaállítani, és nem is akarnak időt fecsérelni a válaszra. Esetleg valahol a két véglet között van a helyes válasz.

Mindenki kiválaszthatja azt a változatot, amely alátámasztja a prekoncepcióját. Ennyi adat alapján én csak kérdezni tudok:
- Ha nem képesek visszaállítani az egyszer felülírt adatot sem, akkor egyesek miért terjesztenek ilyen információt? Esetleg azok terjesztik, akik az ez ellen védő programokat árusítják?
- Ha képesek visszaállítani az egyszer felülírt fájlokat, akkor miért nem merik beismerni ezt, az ezzel foglalkozó cégek? Államtitok? Ebben az esetben a titkosszolgálatok miért nem keresik azokat, akik mégis kiszivárogtatták az információt?

Csak egy tipp a részemről, amit nem tudok alátámasztani: A jelenleg ismert módszerekkel csak fájltöredékeket tudnak visszaállítani. Például, ha egy 1000 szavas dokumentumból csak 100-200 szót tudnak visszaállítani, akkor az még nem sokat ér, így szolgáltatásként nem adható el.

Az eredeti cikk keresése közben megnéztem néhány árajánlatot. A kérdés szempontjából a „legkecsegtetőbb ajánlat” a részlegesen felülírt fájlok részleges visszaállítása volt.

Ok, én sem válaszoltam az eredeti kérdésedre. :-) Illetve ha a tippem helyes, akkor nullával való felülírásnál nem 100-200 szót, hanem (hasra ütve) 300-400 szót tudnak visszaállítani. Esetleg. Vagy nem. :-)

-----

(&%;_98\<|{3W10Tut,P0/on&Jkj"Fg}|B/!~}|{z(8qv55sr1C/n--k**;gfe$$5a!BB]\.-