( VaZso | 2013. 12. 19., cs - 14:24 )

Tulajdonképpen ez Li-Ion akkumulátorok töltéséhez készült céláramkör, ami
- túl alacsony feszültség esetén "előtölt" - kis áramú áramgenerátorként működik ("mélykisüléshez" közeli cella töltése)
- első fázisban (amíg a cella feszültsége 4.2V alatti) konstans árammal tölt (tehát áramgenerátoros töltés, jelen esetben ~900 mA árammal)
- második fázisban a 4.2V-ot tartja, amíg le nem csökken a töltőáram a kezdeti érték tizedére (ekkor lekapcsol)
(Ha úgy vesszük, egy áramkorlátozott feszültséggenerátor.)

Az akku kimenetére egy step-up DC-DC kapcsolást tettek, ez előállítja az 5V-os feszültséget akár 2.3V-os bemenetből is - tehát jelen esetben nem közvetlen az akkura van kötve a Pi.

Mindamellett természetesen a hosszú USB kábelen eső feszültség okozhat gondot, különösen a gyenge minőségű és hosszú kábelek esetében. Egy Pi-nek már bőven elegendő az áramfelvétele ahhoz, hogy ez (az érpár ellenállása) problémát okozzon. ~4.5V alatt már valóban bizonytalan a működése - jelen esetben azt valószínűsítem, hogy max. 4.2V 90mA kimenet került rá, ezért a furcsa viselkedés.

Szerk.: Mondjuk az adatlap szerint 2.3V-tól működő DC-DC konverter - mint mélykisülés elleni "védelem" - sem túl szimpatikus... mármint a fenti áramkörben... más védelem nincs erre, és illene ~3V feszültségnél lekapcsolnia. Bár valószínűleg az akkupack saját védelmére alapoztak ez ügyben.