( Som-Som | 2013. 11. 30., szo – 21:11 )

Károsan fog hatni rá, de a privát szféra beszűkülése nem valami új keletű dolog. Nemrég épp írni szerettem volna róla a HUP-on, de Vint Cerf megelőzött (vagy a gondolataimba látott):
http://www.businessinsider.com/google-vinton-cerf-declares-an-end-to-pr…

Nagyvárosi vagyok és ha kis településekre látogatok, mindig szemet szúr, ahogy az emberek beszélgetnek. Mindenki tudja, hogy ki kicsoda, látja, mikor, hová, kihez és kivel megy. Ismeri a teljes rokonságát, barátait, ellenségeit. Nincs olyan, hogy valamit nem posztolnának vagy kikapcsolják a GPS-t. És ha valakinek gondja van, a direkt marketing akarva, akaratlan kopog az ajtón vagy rá köszön az emberre az utcán.

Persze lehet azt mondani, hogy a kormány nem figyelt meg, de ha vasárnap nem mentél templomba, azt mindenki tudta. Márpedig a templomba járás és a perselybe dobás is a nemzetközi politika egyik legfajsúlyosabb része. Ráadásul ha valakit emiatt a szájára vett a falu, az nehéz jövő elébe nézett.

Erre tett rá egy lapáttal a Bethlen kormány, ami kis településeken megszüntette a titkos szavazást. Ez - érdekes módon - a szélsőséges pártok szavazótáborát is megkurtította.