( atomjani | 2013. 11. 22., p – 08:26 )

Egyébként már lenne értelme ennek. Szerinted lehet olyan rendszert csinálni, ami 1.5 Ghz-en 512 MB memóriával elfut és az a rendszer a legkorszerűbb rendszerekkel vetekedjen?
Szerintem ha az erőforrás kímélést is erősen szem előtt tartanák a programozók, akkor igen. Csak gondolj bele, hogy az ilyen gépek is milyen jók voltak régen mondjuk irodai, otthoni, üzleti felhasználásra. Pedig már akkor sem voltak igazán jól optimizálva a rendszerek, rajta futó programok.
Ma már ennél sokkal erősebb gépek vannak és azt sem lehet mondani, hogy ezek a gépeket 50-100 évig ne lehetne jól használni, ha a hardverek jól bírják. Már nem kellenek igazán bonyolultabb rendszerek és szoftverek, mert aki a jelenlegiekkel nem tud netezni, irodai csomagokat használni, nyomtatni, videókat nézni vagy szerkeszteni és még ki tudja milyenekre használjuk. Aki nem így gondolja, az menjen el pszichológushoz. Tehát már megéri igazán tartós alkatrészeket készíteni. Egyszer kell jól megcsinálni és akkor többször nem kell. Ez alól persze a szerverek képezhetnek kivételt, úgyhogy a fejlesztés nem állna meg. Ugyanakkor nem biztos, hogy minden területen rá kell kényszerülnünk folyamatos cserékre.
Most lehet jönni azzal, hogy a böngészők például egyre több memóriát esznek. Ez többnyire a memóriaszivárgás és a nem jó optimizálás eredménye. Ha például bezárok egy fület, akkor a memória egy jelentős részének kéne felszabadulnia. Ha meg nem ez történik, akkor azt memória pazarlásnak hívjuk.