( atomjani | 2013. 10. 27., v – 16:06 )

Ritka az, amikor alkalmatlan a linux desktopra. A gépnek megfelelő disztrubiciót kell megválasztani. Nálam ez bevált. A laptopom 1.5 Ghz celeron 433 MB memóriával és integrált videókártyával. Nyilván több linuxot próbáltam és egy ilyen régi hardverrel gondjaim voltak. De aztán rátaláltunk az LXDM-es Manjaro(mandzsáro) linuxra és az jól bevált. Nemrég jött ki az újabb kisebb frissítéssel, amit tegnap fel is raktam és tökéletesen működik. Ebből látszik,hogy fejlesztik és tartom a lépést velük.
Legyen Ubuntu és más változatai, Debian, UHU stb linux, mindegyik fejleszti valamilyen eszközre, valamilyen felhasználói rétegnek. Részben valóban megválasztják az eszközöket és felhasználókat. Részben meg mi találjuk meg a számunkra megfelelőt, ami az eszközre is illeszkedik.
Töb ezer linux disztrubució létezik. Természetesen én elfelejthetem a KDE felületüt, hacsak nem az én gépemre fordítódik le a processzorom utasításkészleteinek megfelelően, mint ahogy azt egy régebbi befagyott fejlesztésű linux disztriuciónál történt.
Megjegyzem,mivel a Manjaro Arch linuxtól vett át dolgokat, egy pár MB-os netes telepítője is van, ami révén én rakhatom össze a rendszert. Elvileg ehhez már kell némi szakértelem.
Azt is megjegyzem, hogy a viszonylag jól lebutított Windows XP is megy a laptopomon. Kb ugyanolyan teljesítménnyel. A linux viszont ingyenes a programjaival, ezért is szeretem. Meg stabilabb is, eddig még semmi probléma nem volt vele.