( hrgy84 | 2013. 09. 26., cs – 00:53 )

Azert engem megtanitottak disztingvalni. Peldaul a fotoim, a hatterkepeim, meg egyeb hasonlok nyugodtan elferhetnek a felhoben, ha akarjak nezegessek - semmi olyan nincs rajta, amit barkinek titkolnia kellene. Megtudjak belole, hogy SimCity rajongo vagyok? Na es? Legfeljebb felkernek valamelyik eldugott Amerikai falucska polgarmesterenek.

Nyilvan vannak olyan dolgok, amiket nem rak ki az ember publikus szolgaltatasra, de azokat nagyon a sajat geperol sem engedi ki, mindegy, hogy opensource backup megoldas, vagy valami nagy felho. De ezek az adatok - marmint amiket valoban vedeni kell - nagyjabol egy pendrive-n elfernek.

Szerintem az a baj ezzel a nagy "a nagy testver mindent lat" hype-pal, hogy az emberek megprobalnak afele nyomni, hogy a paci masik oldalara essel: ne tarolj semmit felhoben, sot, lehetoleg huzd ki az internetkabelt, mert mindenhol figyelo szemek lesik minden mozdulatodat, es jaj, miket tudhatnak meg, meg mit kezdhetnek vele, azt te nem is akarod tudni...
Jobb helyeken ez mar tankonyvi esete a paranoianak.

Felre ne erts, en is olvastam a Snowden botranyrol, es pontosan tudom mi a helyzet, csak epp en maskepp ertekelem. Igen, az NSA visszaelt a hatalmaval, es olyan helyeken is megfigyelt, ahol nem kellett volna, olyasmiket tudott, amikrol nem kellett volna tudnia. De ha belegondolsz, egy csomo adatot amugy is kotelezo megadni, es a kotelezoen elszivarogtatott infokbol sokkal tobb derul ki rolad, mint abbol a szerelmes levelbol, amit annak a lanynak kuldesz.

En ugy vagyok vele, hogy nekem igazabol meg titkolnivalom se igen van. A Snowden ugy egyetlen valtoztatast eszkozolt: mostantol meg jobban megnezem, hogy ki kuld nekem levelet valojaban. Ismerik az eletemet? Ismerjek. Nem tettem olyasmit, amiert lecsukhatnak, ha meg lecsuknak mondva csinalt indokokkal, azt anelkul is meg tudjak tenni, hogy ismernek az eletemet.

Raadasul technikailag nagyon nehez elkepzelni, hogy mind a nyolcmilliard embert megfigyelnek. Az USA-ban minden embert? Lehetseges. Kanada es Del-Amerika? Talan. Europa nagyobb orszagait? Esetleg. Aztan ennyi. Ez maris saccra olyan 2-3 mrd ember. Ami nem keves, de nem is tul sok.

Nem szabad osszeteveszteni a tenyeket: az, hogy nalunk talaltak megfigyeloszoftvert meg nem jelenti sem azt, hogy azok az NSA-nak jelentenenek, sem pedig azt, hogy barki erdemben foglalkozna is a kabel vegen a bejovo adatokkal. Egyikre sincs kezzelfoghato bizonyitek, csak kodos elmeletek. Olyanok, mint amik azt sejtettek, hogy a Fold egy lapos korong, vagy egy felgomb, amit elefantok hordoznak.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant.