( zZsOlTi | 2013. 08. 04., v - 11:52 )

"Hat ize. Hajra, igy tovabb :)"

Mikor sok-sok éve először kezdtem ismerkedni a linux-szal, akkor az első próbálkozások után lemondtam róla. Nem volt egyszerű telepíteni és kb semmire nem tudtam használni. Emlékszem először csak pislogtam az X default "mákos" háttérkép nélküli hátterére, meg az akármilyen fapad ablakkezelőre, ocsmány fontokra, hogy "Oké, végülis működik, de mit tudok vele csinálni?" Aztán pár évre rá már volt egész pofás gnome/kde, amivel már azért hobbi szinten elbabráltam.
Aztán teltek múltak az évek, és eljött az idő, amit a korai linux trollok sosem hittek, hogy egy linuxot egy átlag user is fel tud telepíteni a gépére next-next-finish csilivili grafikus felületű live telepítővel, és értelmes dolgokra is tudja használni a szép és jól használható desktop környezeteket és programokat. De komolyabb játékok mindig is hiányoztak, és akkor még a szíve mélyén legjobban hívő linuxos sem gondolta, hogy valaha lesznek. Maximum remélte, miközben hétvégente bebootolta a windows xp-t egy kis játék kedvéért.
Aztán megint eltelt pár év és eljött a pillanat, hogy egy ekkora név a játékiparban, mint a valve, kiáll a linux mellett és kiadja rá a játékait. Ki fogadott volna erre 10, vagy akár csak 2 évvel ezelőtt?

Szóval lehet röhögni az 1%-on meg a wishful thinking-en, de én valahogy látom a fejlődést. A steam pdig még csak fél éve jött ki linuxra, nézzük meg mi lesz a helyzet pár év múlva.