( Aadaam | 2013. 05. 28., k - 21:25 )

Sok hasonló van benne és apróságnak tűnik, pedig nem az. "...esküsznek, és a H...", "...szervert mindenestül migrálják javara...", "...pedig cseréljék le Linux alapúra...". Előadás közben jópofán elmondva az egészet -gond nélkül változtatva szavakon- teljesen rendben van. Ha mint dokumentációt olvasom, valahogy mindig megakadok ezeknél a részeknél.

Ez az anekdota rész, egy másik előadásomból származik. A lényegi mondanivalója hogy mindent, amit a programozó fontosnak gondol, és érzelmek, hit kötődik hozzá (nem hiszem hogy a java-.net vita szakmai alapokon nyugodna, az iphone-android, a windows-linux vita se, 98-ban amikor én felraktam desktopra a linuxot, ez nem volt egy épeszű döntés) kicserélhetünk: nem ezek az igazán fontos dolgok az UCD szempontjából.

Perszóna: néha ügyfélnek "profil"-nak fordítom, de sajna a magyar szakmai köznyelv (mintavétel: levlisták, fórumok, meetupok, doksik) megmaradt az angol persona magyarosításánál. Ez van. Beirod google-be hogy UX persona és kapsz rá 2.75 millió találatot.

Tehát hiába van magyarul egy, az angol-latin világba hiányzó mellékzöngéje, nem tehetem meg, hogy másnak fordítom.

Az új bloghu: nézd, a magyar cégekkel az van, hogy gyakran csinálsz kutatást, majd az egészet kidobják. Nyilván a portfólióba se véletlenül csak "nagyítva" szerepel az indafon 20 oldalas kutatása. Minden maradt a régiben, az eredeti tervek szerint haladtak tovább, holott volt szabályos kutatás arról, hogy az nem lesz jó. Ahogy az áramszolgáltatónak is bebizonyítottuk, hogy az ügyfelei az esetek minimum 65, átlag 70%-ban eltévednek a honlapon, a válasz az volt, hogy már minden részleg jóváhagyta a tervet, ez a honlap már így megy ki. A diplomakötős appnál is hiába mutattam be, hogy azt úgy nem lehet, ahogy ők gondolják, hiába volt erről user research, az ment ki amiről mondtuk hogy élő ember nem fogja használni mert minek.

Nem mindig tudok ezekkel mit kezdeni, a mai napig.

Ezzel azt tudod csinálni, hogy fogod a kalapod, és saját (product) céget próbálsz meg gründolni. Megpróbáltam, nem jött be, nem kaptam pénzt rá.

Szóval teljesen jogosak a problémáid, én is utálom a perszóna szót, de ha nem azt használom, akkor olyan emberektől kapok beszólást akinek a véleménye meg számít. Abban is teljesen egyetértek veled hogy a bloghu bevezetése körüli arrogancia nem tett jót a renoméjának.

Szeretnék ezekért felelősséget vállalni, sose szerettem azt hogy "én jól csináltam, a többiek baszták el", nem mentség, ott voltam. Az se mentség, hogy leléptem. Nincs mentségem, nincs bocsánat, teljesen tisztában vagyok vele. De egyelőre nem tudom, mit lehetett volna máshogy csinálnom, hogy ne az legyen, ami lett végül termékként.