( aga_et | 2013. 05. 28., k - 19:56 )

Most beleolvastam én is a pdf-be, és van pár olyan rész amin megakadtam. Ok, ez egy nem végleges darab, de nem értem. Ha ez most egy előadás szövege lenne, akkor nem fogalmaznék benne pongyolanyelven. Értem ez alatt pl. a flash to HTML5 részt. Valahogy így van leírva: "Ők a java-ra esküsznek meg a HTML5-re.
Szépen csendben megbíznak egy külső fejlesztőcéget, hogy minden
flash komponenst írjanak újra HTML5-ben, és az egész szervert úgy
ahogy van tolják át java-ra, a windowsos szervereket pedig cseréljék le
linuxosra."
Sok hasonló van benne és apróságnak tűnik, pedig nem az. "...esküsznek, és a H...", "...szervert mindenestül migrálják javara...", "...pedig cseréljék le Linux alapúra...". Előadás közben jópofán elmondva az egészet -gond nélkül változtatva szavakon- teljesen rendben van. Ha mint dokumentációt olvasom, valahogy mindig megakadok ezeknél a részeknél.

De nem is ez az ami a legjobban feltűnt. Van a perszóna szó. Még ki is van magyarázva kiről is beszélünk ha ezt halljuk. Most hazaérve előkaptam két lexikont is, és azok alapján is beigazolódott az ok amiért megakadtam rajta. Röviden: Ma a perszóna szót pejoratív értelemben használjuk. Tulajdonképpen ribancot jelent. Régi jelentése természetesen az, amire gondolt is Aadaam. De erre én csak akkor jöttem rá, amikor az angol részhez értem. Ahol egyszerűen "person"-ként van emlegetve szegény hálátlan. Ez pedig személy. Sajnos legalább százszor hőköltem hátra amikor perszónát olvastam.
Volt hasonló nekem is, egy unisex emberi testen mindenképp volt skirt. Férfi megfelelőjén gondolkodtam jó ideig. Végül pantalló lett, ami régies, de ma nem használjuk más jelentésben.
Összességében amiről ír az nem rossz, nekem eddig tetszik. Még nem értem ugyan a végére.
És ezt most tényleg nem félcinikusan írtam mint lejjebb.

Még valami; Ha az új blog.hu admin felületéhez tényleg bármi érdemlegeset sikerült hozzátenni Aadaamnak, akkor egyáltalán nem értem ez az előadás hogyan is szólhat User Research-ről. Ott minden szempontból sikerült szembemenni a kért igényekkel. Élesítés után gyakorlatilag két hónap arról szólt, hogy a felhasználók jelezték mi nem jó, mi kellene, és mi maradt ki amit szeretnének és jó volt a régi felületen. Az esetek nagy részében azt kapták válaszul, hogy minek az nekik, alig használták, ezt ilyen-olyan nyakatekert dolgokkal tudod most megoldani, és különben is csak meg kell szokni. Ez utóbbi az amit a legtöbben kénytelenek voltak megtenni. Pedig Aadaam is azt írta, ez a legnagyobb hiba, amit nem lehetne elvárni. (Feltűnt nemrég, rengeteg érdekesebb blog valahogy azóta nem frissül, többek között az enyém sem. Mellékesen szegény Zoltán barátom hiába rakta rendbe a motort, ha felette egy hányás használhatatlan felület van.)
--
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)