( Cobalt | 2013. 05. 14., k - 11:16 )

Ertem, tehat eljunk egy olyan vilagban, ahol az egyik tudos tarsasag a negativ toltesu atomot alkoto reszecsket pozitronnak hivja, mig a szakma tobbi resze az elektront hasznalja ra. (Tudom, hogy eroltetett a pelda es az altalanos muvletseg reszet kepezik a pelda alanyat kepezo fogalmak es elnevezesek, de remelem mindekinek sikerul az absztrakcio.) Ezutan jon egy nyelvet rosszul beszelo es google translatel (vagy valami hasonloval) felre forditja neutrona az orszagaban elerheto legtobb szakirodalom szmara. Majd amikor a kerdeses felre forditasbol tanulo nekial keresgelni a felelheto szakirodalomban, akkor nem fogja erteni, hogy miert hivajak a a negativ toltessel rendelekzo "neutron"-nak elnevezet valamit "pozitronak" vagy "elektronak" hivja kulonbozo szakirodalomakban. Illetve csodalkozik, hogy miert rugjak ki paros labbal az allas interjurol, ugyszinten annak fugvenyeben, hogy a kerdeses munkahely melyik nemzetkozi terminologiat hasznalja.

Ha programozokent szeretnem megkozeliteni a dolgott, akkor minden szakmanak van egy nemezetkozileg elgfogadott/kialakult Domain Specifikus Nyelve (DSL), az egyedi nem tukor fordithato szakkifejezeseivel, amit ha nem tanul meg a kerdeses szakmaban dolgozo, akkor nem lesz kepes rendesen es hatekonyan kommunikalni a szakmajaban levo nemzetkozi kozoseggel. Sajat szuk kozosegen belul igen, de jo esellyel meg fog ragadni egy viszonylag alacsony szinten, ahonet a kitoresre nem sok eselye van.

A szakirodalom pont ezert lesz ertheto, mert amikor megjelenik benne, hogy elektron, akkor mindeki, az addot szakteruleten dolgozo, egyertelmuen ugyan arra az egy bizonyos dologra gondol anelkul, hogy szenvednie kellene a forditas es definicio megnezessel vagy a konyvnek az elektron tulajdonsagainak az elmagyarazasaval.

Termeszetesen a szakag bevezeto anyagai tartalmazni fogjak ez elketron rendes definiciojat, de visszont ha nem tartalmazak a nemezetkozileg elfogadott es kialakult nevezektant akkor az abbol tanulonak eselye sem lesz a szakirodalom felfogasara.