( toros | 2013. 03. 22., p – 11:34 )

Ez így nem teljesen igaz, akkor elég sok félreértés volt a téma körül: a lényege az volt a bejelentésnek, hogy a közösség tagjai is bekapcsolódhatnak az olyan fejlesztésekbe, amelyek még nagyon korai szakaszban járnak, és nem publikusak (ilyen volt korábban például a Unity, vagy az Ubuntu One is). Egyébként a Canonicalra jó ideje az a jellemző, hogy a fejlesztéseiket már viszonylag korai szakaszban kiadják (forráskóddal együtt) és igyekeznek bevonni külső fejlesztőket is: így volt ez a korábban már említett Unitynél vagy az Ubuntu One-nál, vagy mostanában az Ubuntu Touchnál.

Amiért a Canonicalt időnként támadni szokták, hogy jellemzően a saját belső fejlesztéseiket nem az első commitnál jelentik be, hanem akkor, amikor már tudnak valami úgy-ahogy működő verziót mutatni belőle. Egyébként aki kipróbálta ezeket az első publikus kiadásokat, az tudja, hogy ezek valóban nagyon korai verziók, lényegében csak annyit tudnak, hogy elindulnak (ha egyáltalán...), és mintha működnének (de valójában nem nagyon).

Ettől függetlenül zártságról beszélni szerintem igazságtalan: a Canonical nyílt forráskódú szoftvereket fejleszt, a fizetett alkalmazottakon túl nagyon is élő fejlesztői közössége van, és úgy tűnik, hogy más vállalatokkal is jól együtt tudnak működni.