( uid_194 | 2013. 03. 08., p – 18:04 )

*sigh*

> Mir csapat tagjai nagyon alaposan ismerik mind az X11-et ahogy a Waylandet is

Akkor miert van az, hogy akkora butasagokat sikerult az announcementben osszeirni, es legjobb tudomasom szerint azota sem sikerult reagalniuk a Waylandes/KWin-es/stb kommentekre? (Ha megis sikerult erdemben, akkor mea culpa, kernek linket, es elolvasom)

> Te pár mondat és néhány G+ hozzászólás elolvasása után megkérdőjelezted a Mir fejlesztőinek a kompetenciáját.

Es nem! Azert kerdojelezem meg a hozzaertesuket, mert a MirSpec oldalon akkora okorsegek voltak (es bar parat mar leszedtek, maradt is meg), hogy meg en is felhuzom a szemoldokom, pedig Wayland/Weston parost csak feluletesen ismerem (de meg igy is tudom, hogy a Specben emlitett nemely dolgok konkretan nem igazak).

> Ehhez jogod van, én viszont ismerem a srácokat és tudom, hogy okos, nyitott és sokat látott mérnökök.

En meg a Wayland fejlesztok kozul ismerek tobbet. Az okos es sokatt latott pedig nem jelent sokat, ha melle nem tarsul nemi egyuttmukodesi hajlam is. Ilyenkor fordul elo az, hogy valamit nem vesz eszre, vagy felreert, es hibas dontest hoz, ahelyett, hogy raszanna par percet es megkerdezne egy hozzaertobb embert. A kommunikacio a nyilt forraskodu kozossegben nem egy ordogtol valo dolog, erdemes elni vele, rengeteg felesleges munkat es fejfajast lehet megsporolni vele.

> Szerintem minden közösségnek és cégnek szuverén joga a saját erőforrásait a saját belátása szerint használni.

Ez igy van. Egeszen addig, amig az adott ceg altal letrehozott dolog megmarad a cegen belul, es nincs hatassal masra. A Mir eseteben nem ez a helyzet, legalabbis a tervek szerint, ha jol ertem. Ahhoz, hogy sikeres legyen, a widget keszletek es ki tudja meg milyen egyeb projecteknek vagy maguknak meg kell irniuk a tamogatast, vagy at kell venniuk Canonicaltol, ha az megirja. De mindenkepp plusz munkat jelent olyanoknak is, akik nem a Canonical alkalmazasaban allnak, de akar akarjak, akar nem, tamogatniuk kell Ubuntu rendszereket.

Arrol nem beszelve, hogy forgacsolodashoz vezethet, ami szinten nem jo senkinek.

> Hogy miért, azt nem tudhatjuk.

Nagyon egyszeru: mert a Waylendet nem ismertek elegge. Ha ismertek volna, vagy megkerdeztek volna barkit, aki ert hozza, akkor konnyen belathato lett volna, hogy praktikusabb egyuttmukodni, mint egymassal szemben.

> Szabad szoftver és nyílt forráskód ide, vagy oda, azért messze nem minden a levlistákon, freenode csatornákon és G+ oldalakon meg webes fórumokon történik.

Valoban. Arra is van mod, hogy az ember privat levelet irjon, vagy egyeb csatornan megkeresse a relevans szakertot, ha olyan komoly dontes elott all, mint egy uj display server megirasanak lehetosege.

> Ezért javaslom, tényleg a legnagyobb tisztelettel, hogy óvatosabban és az egészséges kétkedéssel nyilatkozzon mindenki arról, hogy X cég mekkora hernyó, mert nem kérdezte meg X céget vagy Z mérnököt.

En egy szoval sem mondtam, hogy hu, de gonosz, meg mittomen. Annyit mondtam, hogy hulye. Szive joga annak lenni, attol meg nem lesz elitelendo vagy gonosz. Szimplan hulye. Ezen lehet segiteni, es tanulni belole, lattam mar ra peldat, hogy Canonicalnak ez sikerult.

> Rengeteg olyan együtműködés és szakmai tárgyalás folyik a szabad szoftverek területén aktív cégek és közösségek között amikről a nyilvánosság érthető módon nem tud

Ezzel sincsen semmi baj. Felolem zart ajtok mogott is targyalhatnak, amig a targyalasba az erintett projectek megfelelo emberei is be vannak vonva. NDA-val, mindenestul, mindegy. Nem vagyok ra kivancsi, hogy mikor es mirol targyaltak, bosegesen eleg nekem tudnom azt, hogy ez megtortent-e. Nem tortent meg.

> Egyszó mint száz, én a te helyedben is óvatosan mondanék olyasmit, hogy a Canonical mérnökei minden tájékozódás és tárgyalás meg együtműködés nélkül csak úgy a hasukra csaptak és elkezdtek csinálni egy display servert.

A Waylandosokat nem kerdeztek meg, peldaul. Vagy pedig a Wayland fejlesztok nem allitanak igazat.

Ebbol nem lehet mast leszurni, csak azt, hogy ok maguk megneztek, es hoztak egy dontest. Mivel ok nem Wayland fejlesztok, igy siman el tudtak siklani dolgok folott, vagy felre tudtak erteni masfeleket, amit egy hozzaertobb ember bevonasaval el lehetett volna kerulni.

Sorry, de a hasonlo celra torekvo project embereinek bevonasa nelkul meghozni egy dontest nem lehet mas, csak butasag, mert ok biztosan jobban ismerik a kodot es a projectben rejlo lehetosegeket, mint barki kulsos, lett legyen akarmilyen brillians is.

--
|8]