( Aadaam | 2013. 03. 03., v – 03:59 )

Igen, ez volt a terv, nagyjabol az ezredfordulon.

Errol a tervrol csak azokat nem kerdeztek meg, akik a webet konkretan csinaljak.. Es hat azoknak az XML-rol nem volt annyira jo velemenyuk.

Igy azoknak egy resze osszeult a WHATWG nevu munkacsoportba, es ez lett aztan a HTML5 specifikacio, ami egy ideig ugy tunt, talan mukodni is fog, plane amikor a W3C is rajott, hogyha mindenki azt szeretne, jobb ha fejet hajt, es egyesitette eroiket. De aztan ott is elindultak mindenfele perverz iranyba, es szetszakadtak nagysagrendileg tavaly.

Szoval jelenleg ott vagyunk, hogy a web kb. tavalyi allapotat a W3C fixalja epp HTML5 neven, mig a HTML5 "szabvany" erosen a google-webkit paros altal hajtva tovabb burjanzik mindenfele dolgokkal, es "rolling szabvanyt" csinaltak belole, barmit is jelentsen ez,

A szemelyes velemenyem az, hogy a jelenlegi html5 az a chromium nightly ket hettel elcsusztatott api doksija szabvanynak nevezve, amire a mozilla meg a microsoft mint az orult probal hajazni, az opera meg feladta.

Ettol meg az XML nem lesz kedvelt azok koreben, akik a webet konkretan csinaljak - se a webdizajnerek koreben, akik a sokmillio kis weblapot gyartjak, se a nagyforgalmu weboldalak keszitoinek koreben (regen Yahoo, ma google, fb), se a bongeszogyartok koreben. Az enterspajz gyerekek meg ki vannak bukva a kalamajkan, de oket szinte senki nem kerdezi ebben a buliban.