( ezqgtouvszfgc | 2013. 01. 25., p – 19:50 )

Tömören

-- Exercices de style, IEEE format [Terman].

Egy manipulatív szociopata életútja, aki addig drogozott, amíg csömöre nem lett tőle. Mint minden drogos, először az alvilágban keres rá könnyű fedezetet (bluebox mítosz, lásd Tufte meséjét egy évtizeddel korábbról). Amikor lett tesztelői állása, messziről kerülték az Atari-ban, mert bűzlött és koszos volt -- végül az éjjeli műszakból is ki kellett tenni a szűrét, amikor másokat elvileg sem zavarhatott volna. Inkább almafák között szeretett drogozni a haverjaival. Ennek emlékét őrzi az embléma. Félrebaszott, és lett egy lánya, akiről soha nem vett tudomást, annak ellenére, hogy a nevét viselte (volna) egy későbbi csodagép (amit végül szó szerint elástak az utahi sivatagban, szinte megjelenése előtt).

A HP garázsmítosz (Terman) fiktív szellemében Davenek félszemmel követnie kellett Wozt, aki barkácsolt valamit a civileknek szánt félvezetők köré, amit egy szivarosdobozba zárt. Woz szomszédai a hadiipar számára dolgoztak, gyengeárammal [Terman]. A haverok szülei hazahordták a (természetesen leselejtezett) felesleget, és Woz sokat tanult tőlük. Idővel az érzékeny Woz rájött, hogy a többi haverjaival ellentétben Jobs egy pszichopata: Jobs (9:45) sorozatban átbaszta Wozt, így lényegében véglegesen elválnak útjaik amikor a cég anyagi sikere komollyá válik. Jobs összehord amit tud [Sony (3.5" FDD), Samsung! (CRT) stb.] és akiktől tud. Lop, csal, hazudik (eufemisztikusan eltorzítja a valóságot). Nagy üzlet, nagy befektetés, nagy siker. Gates kihozza rá az első office termékét (ez még az ablakok előtt van). Jobs társasági életet él: jár sztárművésznőkkel, Lennon özvegyének fiának számítógépet ajándékoz a sajtó nagy örömére. Warhol ámul az egerén meg a képernyőrajzon. Azért, mert még nem látott ilyet: nem szolgált a kanadai tengerészet rombolóin, ahol így vezetnek célra a radaron (a FNAL és az SRI [Terman] még nem adta át a Xeroxnak).

A befektetők azonban megelégelték Jobs bipoláris mániákus hisztijeit és egy cukros-víz főcsővezetővel megfúrják.

Jobs nagyon megsértődik, bevásárolja magát a Pixarba és a maradékból megalapítja a nagyzoló NeXT-et. Ám ez a befektetőknek nem tetszett, és kínosan megbukik. Közben egy menedzsmentkurzus előadás végén ráakaszkodik egy bevállalós kiscsaj, tök véletlenül kísértetiesen hasonlítva lányának anyjára. A hosszú szöszi egészséges tápokat szeretne majd marketingolni tanulmányai után -- ám a beteljesült álom csak hobbi lesz egy rövid ideig, mert a történet végén sokat örököl. Jobs visszadátumozta a filmes papírjait és jól meggazdagodott megint: magáévá tette a Pixart, amit majd eladott a Disney-nek. Nem ítélték el. Majdnem kormányzati funkciót vállal valami külkeresként, kap észak-amerikai szövetségi nyomozóhivataltól átvilágítást is.

Közben az AAPL kezdett becsődölni, de Gates beszáll. Eldől, hogy BeOS helyett NeXT lesz a megmentett pénzből. A műveleti igazgató idejekorán Kínába teszi át a gyártást és az egész logisztikát, még mutatóban sem hagyván hátra helyi ipart. Az olcsó munkaerővel előállított luxuscikk árréséből rendbe hozza a megtépázott AAPL anyagi helyzetét. Kiderül, hogy rákos lett, ám a transzplantációhoz túl nagy a várólista. Ezért más államokban vásárol házat és járatva tartja a repülője motorját, hogy kijátszván az eü. törvényeket több várólistán is szerepelhessen egyidejűleg. A műtét sikeres, kap még egy pár évet ajándékba. Elmondja szívszorító tanévzáró beszédét egy kaliforniai egyetemen [Terman].

A belőle élő propagandisták ismét magasztalják mint visszatértet, és globális kultikus mintaként állítják be, akit sokan irigyelhetnek. Sokan veszik az adást, és szeretnének rá hasonlítani. Budapesten szobrot állítanak neki -- ez utóbbi tény kimaradt a könyvből, de a BBC szerencsére leadja a grafiszoft reklámot.