( prion | 2013. 01. 13., v – 22:00 )

nyilvánvalóan fogalmad sincs...

ha csak megnézted volna a wikipediát akkor le van írva, hogy marx iszonyat keveset írt erről. ilyen leveleket, meg egy párt politika programjához írt jegyzeteket hivatkoznak. szóval ennyit arról, hogy mennyire lényegi része.

másrészt pedig ezekből az elszór megjegyzésekből is csak annyi derül ki, hogy ez valami átmeneti állapot lenne oda ahol már nincsenek osztályok. és valamiféle választott testületről van szó, ahol a rövid távról van szó és visszahívhatók(!). szóval a diktatúra itt nem pont azt jelenti, mint ahogy ma használjuk. a wikipédia a direkt demokráciához hasonlítja. és eleve mások meg ezt vitatták, hogy így lenne megvalósítható az átmenet. de a lényeg az, hogy ez egy átmenet nem a cél, mint ahogy írod. a cél valamiféle kizsákmányolás nélküli rendszer, ahol az egyének minél jobban kiteljesíthetik képességeiket. az állam elhalásáról beszél.

amúgy meg az egész kommunista elképzelés még csak nem is marxal indult, hanem jóval régebben és ezen beül is rengetek utópisztikus elképzeléssel.

az a gáz, hogy ilyen szavakra ugrasz rá, hogy harc, diktatúra és ezekkel uszítasz, mindenféle ismeretek nélkül. és nekem kín itt ezeket leírni, mert semmit újat nem tudok meg ebből, csak pazarolom az időmet, de ha senki nem teszi meg, akkor ez lesz a norma.

szerk:
még egy érdekes dolog, hogy valami olyan az általános kép marxról, hogy utálta a kapitalizmus. holott azt gondolta, hogy az eddig megalkotott legjobb rendszer. pont azért mert ez valósítja meg eddig legjobban az emberi képességek kibontakoztatását. csak éppen azt gondolta, hogy nem ez a sztori vége. próbálta szisztematikusan kimutatni, hogy mik a problémák a ezzel a rendszerrel, mik a benne előforduló igazságtalanságok valódi mély okai a felszíniken túl. (amúgy most a válság alatt az ős kapitalista soros györgy is marx tőkéjét olvasta)