( BaT | 2013. 01. 06., v – 15:36 )

"a Microsoft kizárólag azért változtatta meg havonta az msn protokollt, hogy más kliensekkel ne legyen meg az élmény"

Ezt az állítást valahogy bizonyítani kellene, mert más okok is lehettek. Például egy időben a microsoft több klienst is támogatott, nyilván ezek a protokoll különböző verzióit támogatták. Az új kliensekbe be lehetett építeni az újabb protokoll támogatását úgy, hogy a szerverek csak a régi protokoll szerint működtek, aztán ahogy a korábbi kliensek támogatási időszaka lejárt, lehetett emelni a szervereken a támogatott protokoll verziószámát. Így bár a protokoll látszólag havonta frissült, valójában az új klienseket nem kellett frissíteni, hiszen azok már támogatták az új protokollt. Nyilván a külső kliensek fejlesztői csak akkor találkozhattak az új protokollal, amikor a szerverek átálltak arra, ezért az ő szemszögükből valóban havonta frissült a protokoll, vagyis havonta kellett frissíteni a klienst is.

A windows phoneos webkit klienssel az lenne a baj, hogy user agent alapú az ellenőrzés, vagyis a webkit kliens is tartalmazná a Windows Phone stringet (legalábbis gondolom van ajánlás, hogy a user agentben minek kell szerepelnie egy böngésző esetén, és abban biztosan szerepel a platform), amire a google maps szűr.

Talán nem voltam először elég egyértelmű, úgyhogy kis magyarázat, hogy miért más az, ha a Microsoft zár ki 3. féltől származó klienseket pl. az msn kapcsán, és ha a Google a google maps kapcsán. Az msn zárt protokoll, a google maps által használt http, html, javascript, css kombó nyílt. Vagyis utóbbi esetében biztosítani kell, hogy 3. féltől származó kliensek számára elérhető legyen a szolgáltatás, ha az támogatja azokat a technológiákat, amiket az oldal használ. Ez a kitétel teljesíthető, ha az ellenőrzés nem user agent, hanem konkrét technológiának meglétének ellenőrzésével történik. Ugyanis a user agent semmit nem mond arról, hogy a böngésző tényleg támogatja-e azokat a technológiákat, amiket a google maps használ, mégha most ez nem is áll meg, egy későbbi böngészőfrissítés során ugyanis bekerülhet a támogatás, viszont a user agent ettől nem változik meg úgy, hogy a szűrés már ne szűrje ki.