( VaZso | 2012. 12. 03., h – 15:33 )

Persze, lehet.
Ám nem árthat, ha kivitelezhető a csere - a régi 3310-esem is időnként használatban van és ez nem jöhetett volna létre, ha nics...
...ennek is piaca. (Mondjuk eleve taszít a gondolat, hogy egy adott szerkezet "akksinyi" időt követően definiáltan használhatatlanná kell váljon.)

Másfelől egy félrerakott eszközben sem feltétlenül jó dolog bent hagyni az akkut - LiIon esetén akár emiatt is tönkremehet (lemerül, majd a kritikusnál is jobban lemerül) és nem mentség, hogy ha mondjuk egy évig nem néztem felé, akkor már ne is kelljen (az eszköz).

Amúgy nyilván elsősorban azt szeretném, ha az akkumulátor minősége kiváló volna - no meg én forrasztani is hajlandó vagyok az ügy érdekében. :)
Ennek ellenére kerülöm az így tervezett készülékeket.
No meg ha már tervezés - az sem mindegy, hogy a leginkább melegedő alkatrészek közelébe teszik vagy relatíve hűvös helyre (pl. notebook esetén... és itt is előfordul, hogy csavarozni kell, hogy hozzáférj).

------

Az is igaz, hogy rétegigényt kielégítő szegmensben is használnak furcsa megoldásokat...
Pl. eszköz bizonyos konfigurációt egy CR2032-jellegű elemmel táplált RAM-ban tárolja, amivel nincs is gond 5+ évig.
Ha viszony lemerül, rendelhetsz tőlük cserealkatrészt (adott áron, elemmel ellátva), ha ezután is használni szeretnéd - enélkül nem működik. Persze egy másik szegmens az ilyen problémákat szereti megoldani, tehát erre is található "patkolás". :)

Ettől még a megoldás nem lesz szimpatikus, mint ahogy az sem, ha a terméket az "életciklus" lejártával hardveresen vagy szoftveresen teszik használhatatlanná.